Verkeershandhaving


Kamer akkoord met rijbewijs op creditcardformaat

21 juni 2006

Op 1 oktober 2006 komt er een nieuw rijbewijsdocument. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetvoorstel dat invoering van het document mogelijk maakt.Het wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer. Het huidige papieren rijbewijsdocument wordt vervangen door een nieuwe, fraudebestendige kunststof kaart. Het nieuwe document is beter beveiligd, heeft een handzaam bankpasformaat en is slijtvast.

Fraudebestendig
Belangrijkste reden om het nieuwe rijbewijsdocument in te voeren is de betere beveiliging tegen fraude en vervalsing. Dat is nodig omdat het rijbewijs sinds de invoering van de Wet op de identificatieplicht formeel is aangewezen als identificatiedocument. Het beveiligingsniveau van het nieuwe rijbewijs is gelijk het Nederlandse paspoort en de identiteitskaart. Bovendien loopt Nederland met het nieuwe rijbewijs in de pas met bijna alle EU-lidstaten.

Nieuwe aanvraagprocedure
Niet alleen het document verandert, ook de aanvraagprocedure. Om fraude en vervalsing te voorkomen, wordt het nieuwe rijbewijs - net als het paspoort en de identiteitskaart - centraal geproduceerd. Nadeel is dat de huidige 'klaar terwijl uw wacht'-service vervalt. In de nieuwe situatie kunnen aanvragers het rijbewijs een week na aanvraag ophalen bij het gemeentehuis. Het is mogelijk om het rijbewijsdocument sneller te krijgen met een spoedprocedure. Het nieuwe rijbewijs kan dan de volgende werkdag worden afgehaald, indien de aanvraag voor 14.00 uur is ingediend bij de gemeente. Voor deze procedure worden extra leges in rekening gebracht.

Herinneringsbrief
Iedereen met een rijbewijs krijgt een brief wanneer het rijbewijs moet worden verlengd. Dan krijgen zij een nieuw kunststof exemplaar. Het nieuwe rijbewijs is gemiddeld vier euro duurder en is net als het oude exemplaar tien jaar geldig.