Unieke kijk op totstandkoming wandkleden Ridderzaal

Nederlands textiel museum

Uitnodiging voor de pers

Unieke kijk op totstandkoming wandkleden Ridderzaal

Op 21 juni om 15.30 uur in het Textielmuseum in Tilburg

In mei en juni worden er in het Textielmuseum negentien prachtige wandkleden voor de Ridderzaal in Den Haag geweven. De kleden verbeelden de twaalf provinciën, de overzeese gebiedsdelen en het rijkswapen. Op Prinsjesdag 2006 wordt zichtbaar hoe de Ridderzaal onder regie van de Rijksgebouwendienst is gerenoveerd.

De Rijksgebouwendienst en het Textielmuseum nodigen u van harte uit een exclusief kijkje te nemen in de 'keuken' van het Textielmuseum. Gedurende de bijeenkomst wordt duidelijk wat de uitgangspunten waren voor de ontwerpen en vooral hoe de kleden gemaakt worden. Er is na afloop van de bijeenkomst voldoende gelegenheid te spreken met de leden van het ontwerpteam en de productontwikkelaar van het Textielmuseum.

Het programma ziet er als volgt uit:
15:30 uur: Ontvangst op derde verdieping Textielmuseum
Korte presentatie over totstandkoming wandkleden/ ontwerpproces door Marya Gasille Korte toelichting productieproces wandkleden door Stef Miero Rondleiding door TextielLab olv Stef Miero
'Live' weven gedeelte van een van de wandkleden
16:15 uur: Ruimte voor eventuele interviews
17:00 uur: Einde bijeenkomst

We stellen het erg op prijs dat u van tevoren laat weten of u komt. U kunt zich per e-mail (floor.westerburgen@tilburg.nl) aanmelden. Bedankt voor de moeite!

Sprekers
Marya Gasille: ontwerp totaal concept
Liesbeth Stinissen: ontwerp teksten
Stef Miero: productontwikkelaar Textielmuseum

Achtergrond/ motivatie
In het ontwerp van de nieuwe wandtapijten is niet gestreefd naar een reconstructie van de wandtapijten van 1904. In het ontwerp van Cuypers stonden hier oosterse motieven op. Wel is het idee van wandkleden gehandhaafd en worden deze teruggebracht aan de wanden van de Ridderzaal. Er is gekozen voor wapenmotieven conform het gebruik van wapenkleden in de Middeleeuwen. Deze wapens zijn de wapens van de Nederlandse Provinciën, en er komen delen uit originele documenten uit archieven op de kleden te staan, die een relatie hebben met belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. De wandkleden hebben diverse kleuren; dit is een eigentijdse interpretatie van de Ridderzaal als middeleeuwse feestzaal zoals de zaal van oorsprong was.

Meer informatie

Over de wandkleden & aanmelden:
Floor Westerburgen, Textielmuseum, telefoon 013 549 45 33 (woe t/m vrij), floor.westerburgen@tilburg.nl

Over de renovatie van de Ridderzaal:
Nienke de Boer, Rijksgebouwendienst, Ministerie van VROM, telefoon 070 339 1511 of 06 - 11341799