ZekeRE-zorg (2) beoordelingskader Kaderregeling AWBZ

Norea

ZekeRE-zorg (2), NOREA beoordelingskader Kaderregeling AWBZ

In december 2004 is de Kaderregeling Administratieve Organisatie en Interne Controle AWBZ productieregistratie en facturering gepubliceerd. Deze regeling is krachtens een beleidsregel van het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit op 1 januari 2005 in werking getreden, waarbij 2005 als overgangsjaar is aangemerkt. Over 2006 dient op grond van deze kaderregeling een Bestuursverklaring door de AWBZ-instellingen te worden afgegeven. Ten aanzien van deze Kaderregeling blijkt in de praktijk behoefte te bestaan aan een concretisering van de automatiseringsaspecten.

Door de NOREA-Kennisgroep ICT en Zorg is hiervoor een beoordelingskader ontwikkeld, waarbij dezelfde uitgangspunten zijn gehanteerd als bij het in 2005 door de kennisgroep gepubliceerde beoordelingskader voor de geautomatiseerde gegevensverwerking rondom Diagnose Behandeling Combinaties (DBC). Doelstelling is een betrouwbare verantwoording van de gerealiseerde productiegrootheden waarbij de controlemaatregelen, om redenen van efficiency en effectiviteit, zoveel mogelijk geautomatiseerd worden uitgevoerd.

Het beoordelingskader vormt een handreiking voor het opzetten en handhaven van een effectief systeem van interne beheersing. De beheersmaatregelen hebben betrekking op de processen verwerking zorgtoewijzing, vastleggen en verantwoording van de zorgactiviteiten alsmede het beheren van de stamgegevens. Een conceptversie van het beoordelingskader is afgestemd met enkele stakeholders (Arcares, Careview, Novocetec, Qurius, Unit 4 Agresso, VGN, Zorgplus).

Het beoordelingskader kan ook worden gebruikt als basis voor de certificering van AWBZ-softwarepakketten.

De presentatie met toelichting zal plaatsvinden op donderdag 22 juni a.s. in Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19 te Baarn. Aanvang 15.30 uur.

U bent van harte uitgenodigd.

Amsterdam, 21 juni 2006