Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Subsidieregeling voorlichtingsbeleid WO II

Kamerstuk, 21-6-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2689813

21 juni 2006

In een brief gedateerd 9 mei 2006 heeft mevrouw Huijsman-Engelberts te Rotterdam
gereageerd op de Subsidieregeling voorlichtingsbeleid Tweede Wereldoorlog (kenmerk
OHW-U-2676714), die op 27 april 2006 in de Staatscourant is gepubliceerd (Stcrt. nr. 82).

De kern van haar reactie is tweeledig. Allereerst stelt zij dat er steeds weer vastgesteld moet worden dat onze overheid bijna geheel aan de Tweede Wereldoorlog wat betreft
Nederlands-Indië voorbij gaat. Dat is - stelt mevrouw Huijsman-Engelberts - ook nu weer het geval met de subsidieverstrekking, die uitsluitend gericht is op de Tweede Wereldoorlog in Europa. Ten tweede heeft zij mij het voorstel gedaan een tweede regeling tot stand te bren-gen. Deze regeling zou moeten gelden voor de Indische Nederlanders, omdat ook zij zeer intensief betrokken zijn bij het informeren van de jeugd. Bovendien zijn zij van mening dat de jeugd eveneens geïnformeerd dient te zijn omtrent de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, in de hoop dat de jeugd daar lessen uit zal trekken.

Naar aanleiding hiervan deel ik u mede dat de subsidieregeling expliciet vermeldt dat de re-geling drie inhoudelijke thema's onderscheidt: 1. WO II in Nederland, 2. Europa vóór, in en na WO II en 3. WO II buiten Europa (zie bijlage 1). Tot het derde inhoudelijke thema wordt uiteraard (ook) voormalig Nederlands-Indië gerekend. In de beleidsnotitie `Raak de juiste snaar, voorlichtingsbeleid herdenking WO II in de periode 2006 tot en met 2010' staat in aanvulling hierop dat uitgangspunt is dat over de gehele vijf jaar gesproken de drie thema's uiteindelijk een gelijke mate van aandacht hebben gekregen. Verder is ook gesteld dat wan-neer gaandeweg mocht blijken dat een thema te onderbelicht blijft, er duidelijk sturing zal gaan optreden met betrekking tot het indienen van nieuwe projectvoorstellen (zie bijlage 2, pagina's uit genoemde beleidsnotitie).

Het mag duidelijk zijn dat ik van mening ben dat er aandacht moet zijn voor de oorlog buiten Europa.

Ik zie gezien het bovenstaande geen aanleiding een tweede regeling tot stand te brengen voor de Indische Nederlanders.

Tot slot het volgende: ik subsidieer een Landelijk Steunpunt Gastsprekers dat is onderge-bracht bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Binnen dit steunpunt is sprake van sa-menwerking tussen het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Stichting Indisch Huis. De Stichting Gastdocenten WO II Zuid-Oost Azië kan hierbij aansluiting zoeken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Documenten


* Subsidieregeling voorlichtingsbeleid WO II (nieuw venster) Kamerstuk | 1-6-2006 (pdf, 5 pag., 573 kB)