Dienstenbond CNV

Aan de directie, ondernemingsraad en de vakbondsleden bij Raab Kärcher 21-06-2006

Betreft: open brief

Geachte directie, ondernemingsraad en vakbondsleden,

Kort geleden is er tussen directie en ondernemingsraad een sociaal plan overeengekomen voor de periode van 1 januari 2006 tot 1 januari 2008. Als vakbonden zijn wij door uw ondernemingsraad wel gekend in dit proces, maar daarna niet als directe onderhandelingspartij betrokken.

Op basis van diverse directe en indirecte signalen is ons daarbij duidelijk geworden dat er vooral van directiezijde bewust naar is gestreefd om ons in deze te passeren. Daar komen we later in deze brief op terug. Een ontwikkeling die (helaas) duidelijk maakt hoe het bedrijf zich wenst op te stellen naar de sociale partners in de branche. Dat laatste is ronduit verontrustend!

Wij hebben dus alleen maar kennis kunnen nemen van de inhoud van de gemaakte afspraken in het sociaal plan. Over de kwaliteit daarvan geven wij geen oordeel. Alleen geven wij aan dat, indien het individuele belang van één of meerdere van onze vakbondsleden daarmee is gediend, wij het sociaal plan in zijn geheel of op onderdelen zullen aanvechten. Eventuele publiciteit zullen wij overigens in zon geval niet schuwen. Daarnaast adviseren wij ook de niet-vakbondsleden die weg te bewandelen.

Verder zullen wij deze handelswijze ook tot gespreksonderwerp verheffen aan de CAO-onderhandelingstafel. Het kan naar onze mening niet zo zijn dat één van de grootste werkgeverspartijen in de branche zich op deze manier onttrekt aan de normale handelswijze bij het afsluiten van een sociaal plan. Los van de specifieke rol die vakbonden in dit soort kwesties vervullen, is het ook een kwestie van respect. Dit laatste geldt niet alleen naar de vakbonden zelf, maar vooral naar de vakbondsleden en zelfs de werknemers in het algemeen.

Het (verhoudingsgewijs) geringe aantal vakbondsleden geldt daarbij niet als een redelijk argument. Dit is eerder suggestief! Het gaat ons namelijk om de kwaliteit van de afspraken, het inzicht in huidige en te verwachten ontwikkelingen en dat is niet onbelangrijk de door vakbonden te volgen besluitvormingsprocedure. Traditionele zwart-wit gedachten zijn daarbij in onze ogen niet meer van deze tijd. Het ledental van vakbonden als legitimatie voor de gekozen handelswijze, klinkt in die zin als een ronduit zwak argument van werkgeverszijde.

Wat wij nadrukkelijk willen voorkomen is dat het voorafgaande wordt uitgelegd als een competentiestrijd tussen vakbonden en ondernemingsraad. Wij realiseren ons dat de ondernemingsraad in deze naar haar eigen goeddunken heeft gehandeld. Daarbij heeft zij willen voorkomen dat er geen sociaal plan zou worden afgesloten. Een begrijpelijke keuze! Hooguit kan de ondernemingsraad worden verweten dat zij, na eerdere lessen op dit punt, niet langer en nadrukkelijker haar rug recht heeft gehouden om (ook) de vakbonden aan de onderhandelingstafel te krijgen. Want een tripartiet overleg was voor ons geen beletsel.

Concluderend zien wij dat de directie van Raab Kärcher voor de tweede keer in opeenvolging erin is geslaagd om ons als vakbonden buitenspel te zetten. Naar onze mening is dit bewust gebeurd! Daarom dagen wij de directie uit om in woord en gebaar te laten blijken als zij een andere mening is toegedaan. Die reactie zien wij op een zo kort mogelijke termijn tegemoet.

Afhankelijk van die reactie zullen wij onze verdere handelswijze bepalen. Nadrukkelijk stellen wij vooral te zullen handelen in het belang van werknemers, maar daarmee ook in het belang van de totale Groothandel in Bouwmaterialen.

Met vriendelijke groet,

R. van der Velde H. de Vaan E. Lecomte
FNV Bondgenoten CNV Dienstenbond De Unie