Provincie Limburg

Provincie Limburg investeert in Kennisplatform bewonersinitiatieven Vereniging Kleine Kernen Limburg ontwikkelt kennisplatform

bewonersinitiatieven

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) 24.010,- uit het Leefbaarheidsfonds toe te kennen voor het project kennisplatform bewonersinitiatieven. Met dit project beoogd VKKL een permanente uitwisseling van kennis en ervaring over leefbaarheidsinitiatieven voor bewonersgroepen. Dit doen ze door middel van een interactieve website en daaraan gerelateerde activiteiten, zoals bijeenkomsten.

De VKKL, Noord-Brabant en Zeeland hebben samen met het PON-Tilburg het project interactief Kennisplatform Bewonersinitiatieven opgezet in de vorm van een interactieve website. Naast nieuwsvoorziening biedt de site gebruikers de mogelijkheid om actief te zoeken in de database van het kennisplatform en op de sites van de aangesloten organisaties. Ook is het mogelijk om online vragen te stellen die vervolgens worden doorgestuurd naar een of meerder deskundigen én om met elkaar in een chatmodule of in verhaalvorm ervaringen uit te wisselen. Het project zal, naar verwachting, een extra impuls betekenen voor de zelfwerkzaamheid van inwoners doordat mensen elkaar met eigen verhalen zullen inspireren en stimuleren tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor leefbaarheidsinitiatieven in de eigen woonomgeving.

Het project valt onder het Provinciale beleidsthema Vitale kernen en buurten. Gedeputeerde Vrehen: Als Provincie willen we initiatieven van bewonersgroeperingen, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid in eigen kern of buurt, bevorderen. In dat kader stimuleren wij dat gemeenten samen met hun inwoners verbeteropgaven voor kern of buurt formuleren en gezamenlijk werken aan de uitvoering daarvan. Als Provincie reiken we instrumenten aan om die verbeteropgaven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld het DorpsOmgevingsProgramma (DOP) en de sociale structuurschets. Als concrete uitwerking hebben Provincie en VKKL tijdens het plattelandsparlement van 10 juni jongstleden afspraken gemaakt om elkaars werkwijze aan te vullen en te versterken.

21-6-2006 11:16