Unicef



Java: prik tegen tetanus van levensbelang 21 juni 2006, Yogyakarta - De vierjarige Dani ligt te woelen in haar ziekenhuisbed. Ze is hier al vier dagen met haar moeder Ibu Gini. Moeder en dochter zijn afkomstig uit het dorp Obor, even buiten Yogyakarta. De aardbeving van 27 mei reduceerde dat tot een laag puin. Dani's vader beschermde haar tijdens de beving tegen vallende stenen, maar toen ze wegvluchtten uit hun instortende huis trapte Dani in een roestige spijker.

De vierjarige Dani werd op tijd tegen tetanus behandeld. De vierjarige Dani werd op tijd tegen tetanus behandeld.

De dagen daarna kreeg Dani hoge koorts en toevallen en uiteindelijk stond er schuim op haar mond. Buren hielpen Dani's moeder om haar naar de medische post in het dorp te brengen. Daar werden ze meteen doorgestuurd naar een ziekenhuis in Yogyakarta. Dani bleek tetanus te hebben, een ziekte die vaak dodelijk is als er niet tijdig wordt ingegrepen.

Het meisje is een van de - voor zover bekend - zestig Javanen die tetanus hebben opgelopen. Twintig patiënten zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden. De zorg bestaat dat het aantal sterfgevallen door tetanus zal toenemen. De omstandigheden waarin de overlevenden van de aardbeving moeten leven zijn immers niet best; door vervuild drinkwater, een slechte hygiëne en het feit dat mensen in opvangkampen dicht op elkaar leven is er een groot risico op de uitbraak van ziektes. Bovendien zijn gewonde mensen vlak na de beving te gehaast behandeld; wonden zijn niet goed schoon gemaakt en de patiënten zijn niet tegen tetanus ingeënt.

Unicef zorgt voor gratis vaccinaties tegen tetanus. Unicef zorgt voor gratis vaccinaties tegen tetanus.

Gratis vaccins

Gelukkig heeft Dani op tijd hulp gekregen. Ze mag snel weer naar huis, hoewel ze niet echt een thuis meer heeft. Haar familie woont nu onder een plastic zeil en wacht op meer hulp, zodat er snel aan de herbouw van hun huis begonnen kan worden .

De Indonesische overheid en hulporganisaties nemen het risico op een grote tetanusuitbraak zeer serieus. Unicef leidt een aanstaande voorlichtingscampagne, in samenwerking met het provinciale departement voor gezondheidszorg op Java. In de campagne wordt het belang van vaccinaties tegen tetanus benadrukt. Ook leert de bevolking de symptomen van de ziekte herkennen. Unicef zorgt daarnaast voor gratis vaccinaties tegen tetanus in dorpen waar kinderen ook tegen mazelen worden ingeënt.