Leontien van Moorsel zet spierkracht in voor Wereld ALS Dag

Capita bv

21 juni 2006

Olympisch kampioene Leontien van Moorsel gaat op woensdag 21 juni, tijdens de vijfde Wereld ALS Dag, meefietsen met de 'Trap ALS de wereld uit' fietstocht. ALS leidt in gemiddeld drie tot vijf jaar, na de geleidelijke uitval van spieren, uiteindelijk tot de dood. In Nederland sterven jaarlijks vijfhonderd mensen aan ALS, omdat er tot op heden geen medicatie tegen de ziekte bestaat.

Stichting ALS Nederland wil met de fietstocht op Wereld ALS Dag meer bekendheid aan de ziekte geven, omdat het Nederlandse publiek de spierziekte ondanks het hoge sterftegetal nauwelijks kent. Bovendien heeft de stichting fondsen nodig om het onderzoek naar een medicijn dat de ziekte kan stoppen voort te zetten. De opbrengst van de fietstocht komt volledig ten goede aan het ALS Centrum.

Monique van Bijsterveld van Stichting ALS: 'Voor veel patiënten is het frustrerend dat ALS nauwelijks bekend is, omdat het een vreselijke ziekte is. Je lichaam kan steeds minder, maar je hersenen blijven gewoon werken. Daardoor word je echt een gevangene van je eigen lichaam.'

Op de Wereld ALS Dag komen patiënten, naasten en nabestaanden bijeen in Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Op dezelfde locatie zal Leontien van Moorsel om 14.00 uur het startschot voor een fietstocht van 34 kilometer geven. De Olympisch kampioene rijdt de tocht daarna zelf met alle deelnemers mee. Tegelijkertijd vinden op acht andere locaties in het land 'Trap ALS de wereld uit' fietstochten plaats.

Vanaf 21 juni wordt een ALS-database in gebruik genomen. Door het verzamelen en analyseren van patiëntengegevens, kunnen mogelijk conclusies worden getrokken over het ontstaan van. Deze inzichten zijn belangrijk voor het ontwikkelen van een medicijn.