Gemeente Breukelen


Veiligheid: Breukelen gaat problemen nog gerichter aanpakken

Burgemeester Dales laat weten dat het veiligheidsperspectief 2006-2007 door het college van b & w is vastgesteld. Het plan volgt de nota (on)veiligheid maak je samen! op die een doorlooptijd had tot aan de gemeenteraadverkiezingen van maart 2006. In het veiligheidsperspectief 2006-2007 is beschreven hoe de gemeente Breukelen de komende jaren veiligheidsproblemen nog gerichter gaat aanpakken. En uiteraard samen met alle veiligheidspartners!

Probleemgerichte aanpak

Breukelen heeft een nieuw veiligheidsplan. De komende jaren gaat de gemeente Breukelen de interactieve aanpak uitbreiden. Het inspelen op concrete problemen staat hierbij centraal. Problemen kunnen worden benoemd op basis van cijfers, maar ook de beleving van de inwoners speelt hier een rol. Een wijkgerichte manier van werken in samenspraak met de inwoners kan hier aan bijdragen.

Speerpunten

In 2005 verscheen de monitor Leefbaarheid en Veiligheid. De 900 geënquêteerde inwoners vinden dat de verkeersonveiligheid met voorrang moet worden aangepakt. Het gaat hierbij om te hard rijden, parkeeroverlast en de verkeersdrukte. In de top drie zijn deze problemen respectievelijk met 14%, 11% en 7% genoemd. Verkeersveiligheid heeft daarom een duidelijke plek gekregen binnen het scala aan actiepunten. Andere speerpunten zijn het aanpakken van auto- inbraken, vernielingen, fietsdiefstallen. De stijging van het aantal aangiften met name ten aanzien van auto-inbraken vraagt om extra inzet:

Cijfers t/m mei

2005

2006

Vernielingen

62

69

Auto-inbraken

75

150

Fietsdiefstallen

50

22

Een vierde speerpunt betreft huiselijk geweld. Een lastig grijpbaar delict maar wel ingrijpend. Als gemeente sluiten wij aan bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Als gemeente stellen we ons ten doel dat via voorlichting 20% van de burgers in 2008 de weg naar dit steunpunt zou moeten kennen en indien nodig kunnen vinden.

Nog uit te voeren actiepunten uit de nota "(on)Veiligheid maak je samen!"

Bij het totstandkomen van het veiligheidsbeleid in 2004 zijn in samenspraak met de inwoners 74 actiepunten benoemd. Het merendeel is uitgevoerd. In totaal staan er nog 14 actiepunten open en worden in 2006-2007 alsnog uitgevoerd. Velen hangen samen met een wijkgerichte aanpak.

De Breukelse politiek heeft aangegeven dat veiligheid voor haar een zeer belangrijk beleidsterrein is. Dit zal ook zijn weerslag krijgen in het collegeprogramma 2006-2010. Door het integrale karakter worden de onderwerpen in de verschillende raadscommissies behandeld.

Op 20 juni is het veiligheidsplan in de vergadering van de commissie ABZF geaccordeerd. Op 4 juli zal het veiligheidsplan als hamerstuk worden behandeld in de gemeenteraad.