Gemeente Waalwijk WMO: stimuleren betrokkenheid

Gemeente neemt regie in verslavingszorg

Gemeente Waalwijk neemt de regie in de verslavingszorg. Met het instellen van een stuurgroep en opstellen van een beleidsnotitie 2007-2010 onderstreept de gemeente het belang van een gebundelde aanpak.

Verslavingszorg is een van de prestatievelden van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en kent een bredere invalshoek dan enkel preventie. Andere invalshoeken zijn hulpverlening, reclassering en nazorg en de ketenaanpak. De gemeente is vrij om zelf invulling te geven aan de prestatievelden van de WMO. Voorwaarde is wel dat dit in samenspraak met de burgers gebeurt. Wethouder Peter van Dongen hecht grote waarde aan een brede aanpak van verslavingszorg en juicht betrokkenheid toe. Het belang van een stuurgroep is dat meerdere partijen samenwerken en het college kan adviseren in verslavingsvraagstukken. Het blijft niet bij beleid alleen, want een werkgroep zal aan de slag gaan om tot concrete acties te komen. Zo zal er meer aandacht komen voor nazorg voor mensen die uit de gevangenis komen of uit crisisopvang. Ook jongeren vormen een speciale doelgroep. We willen hierbij de betrokkenheid vergroten van ouders en scholen.

Wat is het doel de Wmo?
Het maatschappelijke doel van de Wmo is: meedoen. Meedoen van álle burgers aan álle facetten van de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Dat is de onderlinge betrokkenheid tussen mensen. En als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente. Het eindperspectief van de Wmo is een samenhangend lokaal beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning en op aanpalende terreinen. Voor mensen die langdurige, zware zorg nodig hebben is en blijft er de AWBZ.

Waalwijk heeft bewust ervoor gekozen om als pilotgemeente voor de WMO op te treden. Het vergroten van de sociale samenhang en de leefbaarheid spelen een belangrijke rol.

27 juni 2006 neemt de Eerste Kamer een besluit over de invoering van de WMO. Vermoedelijke invoeringsdatum is 1 januari 2007.

Publicatie datum 20-06-2006