Gemeente Waalwijk Goed op weg naar een duurzaam Waalwijk

Afweging tussen ecologie, economie en de mens

Duurzaamheid staat al een paar jaar hoog op de agenda van de gemeente Waalwijk.
Het nieuwe coalitieprogramma noemt opnieuw duurzaamheid als één van de kernwaarden. Ter uitwerking van de ambitie uit de strategische visie en voortbouwend op het Milieubeleidsplan 2002 2005 is eind 2005 besloten een duurzaamheidsagenda op te stellen.

Een moment voor een korte terugblik, evaluatie en vooruitblik.

Omkijken
Het inrichten van een duurzaam Waalwijk heeft in de afgelopen periode vorm gekregen.

* Landgoed Driessen rijst langzamerhand uit de grond. Een woonwijk met ambities op energiegebied en waterbeheer;
* De zonnecellen geflankeerd door windmolens op de Gansoyensesteeg schitteren al van verre. Het stortgas wordt zolang als dit rendabel is voor energieopwekking gebruikt. Klimaatbeleid is vertaald in een concreet programma;

* Natuur- en landschapsontwikkeling is volgens plan uitgevoerd en het opkopen van bedrijven in het kader van Glasnat loopt volgens plan. Met het habitatgebied De Langstraat beschikt Waalwijk over een uniek natuurgebied;

* Industriehaven Haven VII is volop in ontwikkeling. Hier is gekozen voor parkmanagement en een duurzame inrichting.

Het beheer van Waalwijk wordt in de meeste beleidsvelden volgens de oorspronkelijke plannen uitgevoerd. Een uitzondering is het chemievrij onderhouden van het groen. Dit is nog niet volledig uitgevoerd. De luchtkwaliteit is sterk verbeterd. Even leek het dat de strenge Europese normering een belemmering zou zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Onderzoek toont aan dat in Waalwijk dit geen probleem meer is. Voor de uitvoering van de wettelijke milieutaken, zoals vergunningverlening, handhaving ontvangt Waalwijk goede tot zeer goede rapportcijfers.

Samenwerking
Samenwerken met de bevolking gaat moeizamer. Het Platform Duurzaam Waalwijk heeft niet die ontwikkeling doorgemaakt die bestuurlijk verwacht werd. Relaties leggen met milieuprojecten in ontwikkelingslanden is ook niet gelukt. Daarentegen groeit de samenwerking met wijk- en buurtbeheer in het gebiedsgericht werken. Wijkontwikkelingsplannen waar duurzaamheid samen met bewoners vertaald wordt naar de lokale situatie komen langzamerhand tot stand. Tevens belooft de gekozen vorm van Natuur en milieu-educatie met behulp van een makelaar die contacten legt tussen bestaande programmas en bijvoorbeeld scholen en wijken een succes te worden.

Afsluiten
Terugkijkend naar de oorspronkelijke plannen, de wijze van uitvoering van de actieplannen overheerst een gevoel van tevredenheid. Bewoners, de raad, het bestuur en de ambtelijke organisatie hebben eendrachtig met een open houding en oog voor de kansen gezorgd voor de realisatie van een ambitieus milieubeleidsplan. Dit standpunt komt sterk terug in de concept-structuurvisie die in 2006 in de raad wordt besproken.

Doorgaan
Voorbeelden die de komende tijd aan de orde komen:
* Luchtkwaliteit. Om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in Nederland door het toenemende autoverkeer gaat verslechteren is uitvoering van de plannen van het ministerie noodzakelijk. Bijdragen van ook de lokale overheid zijn onontkoombaar. Waalwijk zal dan ook een plan van aanpak in samenwerking met de regio en de provincie opstellen;

* Externe Veiligheid. Waalwijk zal in 2006 een gesubsidieerd programma tot uitvoering brengen om enerzijds de gevaren afkomstig van installaties en vervoer over de weg te beperken en anderzijds hierover te communiceren met de Waalwijkse bevolking.
* Omgevingsvergunning. Bouw- en milieuvergunningen zullen worden geïntegreerd.

Daarnaast zijn er tal van projecten die gewoon doorgaan. Voorbeelden hiervan zijn:

* Klimaatbeleid. Het programma voor uitvoering van Waalwijkse klimaatbeleid loopt nog door tot eind 2008.
* Duurzaam bouwen. Overal waar de gemeente een belangrijke rol vervult, is duurzaam bouwen een item. Zoals bijvoorbeeld bij het nieuwe gemeentekantoor, het zwembad, het multifunctionele gebouw aan de Heermanslaan.

* Duurzaam inrichten. Bij planontwikkeling wordt dit standaard meegenomen. De wijze waarop het bestemmingsplan buitengebied tot stand komt is daar een voorbeeld van.

* Wijkontwikkelingsplannen. Duurzaamheid is hierin een integraal onderdeel.

Waalwijk wil de nadruk leggen op een goede afweging tussen ecologie, economie en de mens. De gevolgen voor het heden èn voor Waalwijk staan daarbij voorop. Ook de gevolgen voor de toekomst en de gevolgen elders hebben prioriteit.

Duurzaamheidsagenda
Om tot een agenda te komen heeft de gemeente een scan laten uitvoeren. De gemeente is op alle werkvelden doorgelicht op de vraag waar duurzaam wordt gewerkt en waar duurzaamheid een mindere/geen rol speelt. De witte vlekken kunnen ook worden beschreven als kansen of aangrijpingspunten voor nieuwe activiteiten. Met behulp van de resultaten van de scan is de agenda opgesteld. Ook duurzaam inkopen komt aan de orde.

Publicatie datum 15-06-2006