Gemeente Waalwijk Meer dan een traditioneel zwembad

College van Waalwijk enthousiast over voorlopig ontwerp

Het college van Waalwijk heeft het voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw van het zwembad vastgesteld. In de raadsvergadering van 29 juni aanstaande wordt de raad gevraagd het benodigde krediet beschikbaar te stellen, zodat het voorlopig ontwerp kan worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Als de raad instemt met het voorlopig ontwerp wordt het definitieve ontwerp eind september 2006 afgerond. Daarna volgen nog de bestekfase en de aanbesteding. Naar verwachting start de gemeente in februari 2007 met de bouw. De oplevering staat gepland voor medio 2008. De totale kosten voor de realisering van het project worden geraamd op 11.128.500,00.

Het voorlopig ontwerp van het zwembad bestaat uit:
· een wedstrijdbad van 25 x 15 meter, diep tot 3.50 meter met gedeeltelijk een beweegbare bodem;

· een doelgroepenbad met beweegbare bodem van 0 200 cm, wateroppervlak 200 m2;

· een recreatiebad, diep 40 140 m cm, wateroppervlak 200 m2;
· een peuterbad binnen, wateroppervlak 30 m2;
· een kleuter-/peuterbassin, wateroppervlak 60 m2 met terras en zitjes in de openlucht.

Begane grond
In het gebouw zijn voldoende omkleedcabines, gezinscabines en kledinglockers. Daarnaast zijn er nog 4 groepskleedkamers en 2 douche/toilet/kleedkamers voor mensen met een beperking. Op de begane grond is er een horecagelegenheid in de zwemzaal en een buiten de zwemzaal aanwezig. Er komen 2 vergaderruimten, grenzend aan de horeca buiten de zwemzaal. In de centrale entree bevinden zich de kassa/infobalie, een toiletgroep en de kantoorruimten voor de backoffice en de clusterleider. Op de eerste verdieping zijn o.a. de personeelsruimten, kantoren en de tribune gesitueerd.

Internationaal Toegankelijkheidssymbool
Het gebouw voldoet aan alle voorschriften om het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (I.T.S.) te krijgen. Dit symbool geeft aan dat een pand goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. Ook is op verzoek van de gebruikers in het voorlopig ontwerp rekening gehouden met 2 in plaats van 1 mindervalide was- en kleedruimte.

Duurzaam bouwen
Het ontwerp van het zwembad heeft een hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen. Naast de gebruikelijke energiebesparende maatregelen die wettelijk zijn voorgeschreven wordt er rekening gehouden met een aantal extra DuBo-maatregelen (duurzaam bouwen) waardoor 30% energiebesparing wordt gerealiseerd. In het voorlopig ontwerp is overigens geen buitenbad (uitzwembad) opgenomen.

Gelet op het hoge energieverbruik en de beperkte recreatieve waarde is besloten om een dergelijke voorziening niet in het ontwerp op te nemen. Met het parkeren is natuurlijk ook rekening gehouden in het ontwerp. Er komt een parkeerterrein voor circa 100 autos. Daarmee wordt voldaan aan de parkeerbehoefte zoals die is berekend voor het zwembad.

Totale kosten
De totale kosten voor de realisering van het zwembad worden geraamd op

11.128.500,00. De lasten van deze investering kunnen worden opgevangen binnen de door de gemeente Waalwijk gereserveerde middelen voor de nieuwbouw van het zwembad en de exploitatie van het zwembad. Door het toepassen van een aanvaardbare tariefsverhoging van 30 procent bij de opening van het nieuwe zwembad, blijven de kosten binnen de huidige begrotingsruimte. Aanvaardbaar, omdat de huidige tarieven van het Olympiabad ver achterblijven bij de tarieven die in omliggende zwembaden worden gehanteerd. Ook na deze tariefsverhoging steekt het prijsniveau nog altijd gunstig af bij de toegangsprijzen van andere in de omgeving liggende zwembaden. Een verhoging van 30 procent betekent concreet een stijging van 0,50 op een toegangskaartje voor volwassenen (nu 2.25) en 0,40 voor jeugdigen (nu 1.70).

Claus en Kaan Architecten
Nadat de gemeenteraad in januari 2005 had besloten om een nieuw zwembad te gaan bouwen aan de Drunenseweg in het Hoefsvengebied is een begin gemaakt met de planontwikkeling van het zwembad. Het architectenbureau Claus en Kaan Architecten uit Rotterdam werd - vanwege de architectonische kwaliteiten van het bureau - gecontracteerd als ontwerpende partij. De door de gemeenteraad gekozen locatie vraagt om een kwalitatieve invulling. Het architectenbureau is hierin uitstekend geslaagd en het ontwerp van het zwembad is meer geworden dan een traditioneel zwembad.

Publicatie datum 06-06-2006