Gemeente Breda

Uitbreiding functies Bavelse Berg voor realisatie Evenementencomplex

Het college wil via een uitbreiding van functies het Evenementencomplex Bavelse Berg budgettair neutraal ontwikkelen. Dat is namelijk een afspraak in het Coalitieakkoord en een wens van de gemeenteraad.

Het voorstel is nu om het geplande overloop-parkeerterrein aan de zuidkant van de afrit 15/Breda vrij te maken voor de ontwikkeling van bedrijven. Parkeren kan dan op het overloop-evenemententerrein 2 ten zuidoosten van de Bavelse Berg.

Het college laat nu deze functieuitbreiding verder uitwerken vóór de start van de MER in het najaar.

Het college hecht belang aan een goede evenementenvoorziening in de stad zodat ook grootschalige binnen- en buitenevenementen in Breda kunnen plaatsvinden. De Bavelse Berg is al lang in beeld als mogelijke locatie voor een evenementencomplex. Met de combinatie Grontmij/Maver heeft de gemeente ook een geschikte ontwikkelaar in huis om dit te realiseren.

In het Coalitieakkoord is afgesproken dat de ontwikkeling van het complex voor de gemeente budgettair neutraal moet zijn en dat rekening wordt gehouden met de landschappelijke en ecologische waarden in dit gebied.

Om het complex budgettair neutraal te kunnen realiseren is gekeken of er functies toegevoegd kunnen worden aan de oorspronkelijke plannen om uit de opbrengst daarvan de noodzakelijke gemeentelijk investeringen in de openbare ruimte te financieren. De functie van bedrijven is in deze hoek de beste. Woningen zijn op die plek tussen de A27 en het Evenementencomplex niet wenselijk en voor kantoren is er de komende jaren ruimte genoeg in de Spoorzone. De ontwikkeling van 10 hectare bedrijventerrein in de hoek van de A27 en de afslag Breda, dat aansluit bij het bestaande bedrijventerrein Hoogeind, is volgens het college de meest wenselijke oplossing. Hier moet wel een planologische procedure voor worden doorlopen.

Ontwikkelaar Grontmij/Maver geeft ook aan dat dit gebied als parkeerterrein te ver van het evenementencomplex ligt en dat ze liever een overloop-terrein hebben aan de zuidoostkant van de Bavelse Berg.

Dit plan vergt nog een nadere uitwerking waarbij gekeken wordt naar een goede inpassing in de omgeving en naar het behoud van ecologische waarden.

In het najaar start de Milieu Effect Rapportage (MER) voor de Bavelse Berg. Dan is het onderzoek naar functieuitbreiding op deze plek afgerond.

Breda, 21 juni 2006