Gemeente Hilversum

Randvoorwaarden Achterom

21 juni 2006
Langs de oostzijde van het Achterom is een aantal bedrijven gevestigd. Het gaat om magnesiethandel Geurtsen, het Texaco tankstation met de wasstraat, het autoschadeherstelbedrijf Knemeijer, het garagebedrijf Van Nieuwkerk (is reeds verhuisd) en een braakliggend binnenterrein (voormalig Veltmeijer).

De genoemde bedrijven hebben allen een milieucategorie 3. Uitgezonderd hiervan is het garagebedrijf Van Nieuwkerk. Deze heeft een milieucategorie 2. Deze zogenaamde milieuhinderlijke bedrijven passen niet in het aansluitende woongebied.

Het is niet uitgesloten dat deze grote, kwalitatief mindere aanbouwen en loodsen, met hun vele verhardingen en opslagruimten, op termijn zullen verdwijnen. De locatie aan het Achterom is voor deze bedrijven namelijk verre van ideaal. Om de kwaliteit en de uitstraling van het gebied te verbeteren en om toekomstige herontwikkeling van het gebied een richting te geven is het stuk 'Randvoorwaarden Achterom' opgesteld.

De randvoorwaarden gaan uit van een transformatie van het gebied naar woonbebouwing met direct langs het Achterom de mogelijkheid voor een combinatie van woningen en kleinschalige bedrijfjes passend in de woonomgeving (milieucategorie 1 en 2). In de in procedure zijnde 'eerste herziening van het bestemmingsplan Utrechtseweg' is dit al verwerkt.