Gemeente Hilversum

Hilversummers kiezen mee bij plan voor Langgewenst

21 juni 2006
Inwoners van Hilversum en belanghebbenden mogen meebeslissen over de plannen voor de invulling van het Langgewenst. Dat staat in het Plan van aanpak Langgewenst. Het Langgewenst is een locatie met veel belanghebbenden zoals omwonenden, markt, evenementenorganisaties. Daarbij is het Langgewenst een stadsplein en daardoor een locatie waar de hele Hilversumse bevolking een belang bij heeft. Daarom betrekt de gemeente omwonenden en belanghebbenden dit jaar intensief bij de planvorming. De uiteindelijke keuze gebeurt door middel van een meerkeuze referendum. De spelregels daarvoor worden nog uitgewerkt, met name voor de opkomstdrempel en de kiesgerechtigden. Voor wat betreft dit laatste geeft het college er de voorkeur aan ook jongeren een stemmogelijkheid te geven.

Uitgangspunten
In het plan van aanpak worden uitgangspunten gegeven voor de plannen. Daarin staat dat de plannen moeten passen binnen het bestemmingsplan. Er komen 50 parkeerplaatsen binnen het plangebied voor de bezoekers van de markt en de Tagrijn. Binnen de plannen moet voldoende ruimte zijn voor de markt en een evenemententerrein. Voor wat betreft de woningen geldt dat er minimaal 150 woningen komen, waarvan 37% sociale woningbouw wordt. Dit is conform het collegeprogramma.

Geschiedenis
De plannen voor woningbouw aan het Langgewenst zijn niet nieuw. Al in 1992 is gesproken over meer woningen in het Ontwikkelingsplan Binnenstad beter in Beeld. In het bestemmingsplan is toen al een reservering gemaakt voor 200 woningen rond het marktterrein. Daarna was het wachten op de nieuwe mogelijke locatie voor de Eurobioscoop. In april 2005 is besloten dat op de Kapelplaats, naast het Gooilandcomplex, een nieuwe bioscooplocatie komt. In december 2005 besloot het college het Paardenplein te behouden als parkeerterrein voor 50 plekken. In de huidige uitgangspunten moeten deze binnen het plangebied vallen, en niet per definitie op het Paardenplein. In januari 2006 is besloten geen openbare parkeergarage onder het Langgewenst te realiseren. Uit onderzoek bleek dat een openbare parkeergarage op het Langgewenst financieel niet haalbaar is.