Gemeente Hilversum

Risicokaart Hilversum via internet beschikbaar

21 juni 2006
Inwoners van de gemeente Hilversum hebben het recht om te weten welke risico's in hun woon- en leefomgeving aanwezig zijn. De provincie Noord-Holland heeft daarom samen met de gemeente de risico's geïnventariseerd en samengevoegd tot een duidelijk overzicht. Dat overzicht wordt de risicokaart genoemd. Deze risicokaart kunt u via het internet raadplegen, namelijk via de website risicokaart.nl (zie de link aan de rechterkant van dit scherm)

Wat toont de risicokaart?
Rampen of zware ongevallen komen in Nederland gelukkig bijna nooit voor en de kans dat zoiets in Hilversum zou gebeuren is klein. Maar risico's zijn er altijd. Op de risicokaart kunt u daarom lezen wat deze risico's precies zijn, welke gevaren u mogelijk kunt lopen en welke bescherming er mogelijk is in geval van een calamiteit.

Op de risicokaart staan de risico's die betrekking hebben op verschillende soorten mogelijke rampen en zware ongevallen, zoals ongevallen met brandbare, explosieve en giftige stoffen, grote branden of verstoring van de openbare orde. In totaal worden op de risicokaart dertien soorten rampen weergegeven.

Naast deze risico's worden ook zogenaamde kwetsbare objecten vermeld. Dit zijn gebouwen waar zich veel mensen kunnen bevinden en gebouwen waar niet-zelfredzame mensen aanwezig zijn (zieken, ouderen, kinderen) die bij een zwaar ongeval of ramp van belang kunnen zijn, omdat er veel mensen aanwezig zijn of dat er mensen verblijven die extra hulp nodig hebben. Denk hierbij aan zorginstellingen, scholen, sporthallen en winkelcentra.

Risicovolle bedrijven
De circa 1.600 bedrijven in Hilversum zijn bekeken op hun bedrijfsvoering, opslag en gebruik van gassen en chemicaliën en de afstand van woningen. Daarna is er geselecteerd en gefilterd door middel van onder meer dossieronderzoek en werkbezoeken ter plaatse. Uiteindelijk bleven vier mogelijk risicovolle bedrijven gekomen:


* TDG , Nieuwe Havenweg 53 (vanwege de opslag van chemicaliën)
* Tankstation Orly, Nieuwe Havenweg 59 (vanwege LPG)
* Poll-Gulf, Zeverijnstraat 4 (vanwege LPG)
* Van Son Liquids, 2e Loswal 18 (vanwege de opslag collodiumwol, verder nog in onderzoek).

Deze bedrijven hebben een vergunning, voldoen aan de eisen en investeren zelf in veiligheid. De bedrijven staan op de risicokaart vermeld omdat als zich daar een ongeluk voordoet, de gevolgen ingrijpend kunnen zijn.