Gemeente Sneek


Restauratie Rennenbergkamer
Op 13 juni 2006 besloot het college van burgemeester en wethouders van Sneek om de restauratie/verbouw 2e fase van de Waltastins aan de Marktstraat 7/9 te gunnen aan bouwbedrijf Abma-Ursem b.v. te Exmorra.

Aan de Marktstraat is onlangs de Waltastins opgeleverd, waarbij het Waltaplein het meest in het oog springt.

Het volledige restauratie/verbouwplan met als einddoel het gemeentebestuur geconcentreerd te huisvesten is nog niet gereed. De komende maanden zal de 2e fase van het restauratie/verbouwplan haar voltooiing tegemoet zien.

De werkzaamheden betreffen de restauratie en verbouw van de in 1575 door de toenmalige eigenaren van de Waltastins aangebouwde tuinkamer. Deze aanbouw van de Waltastins staat op een kelder met kruisgewelven, hetgeen zeer uniek kan worden genoemd. Het gebouwtje was expliciet gebouwd voor George de Lalaing graaf van Rennenberg (1581), in 1577 benoemd tot stadhouder van Fryslân, voor als deze in Sneek logeerde. De naam Rennenbergkamer zoals het gebouwtje wordt genoemd, verwijst naar deze geschiedenis.

Door de restauratie/verbouw van de aangebouwde Rennenbergkamer, wordt de functionaliteit van de panden sterk verbeterd.Verder voorziet het bouwplan in een nieuwe kelder naast de kelder van de Rennenbergkamer . Door het verbinden van beide kelders ontstaat een grote multifunctionele ruimte. Deze ruimte wordt zowel vanuit de bestaande ontsluiting toegankelijk als wel vanuit de stadhuistuin aan de Gedempte Neltjeshaven.

Voor het ontwerp zijn verantwoordelijk twee architecten van de afdeling ontwerp en realisatie, sector stadswerk, mevrouw ing. T. Douma en de heer ir. F.J.Th. Tolsma. Voor de bouwbegeleiding wordt gebruik gemaakt van de diensten van Kalkulatie- en Tekenburo Sneek. De werktuigbouwkundige installatie wordt uitgevoerd door Installatiebedrijf Otte b.v. te Sneek en de elektrotechnische installatie door Hiemstra Installatie-techniek b.v. te Sneek.

De bouwkosten 2e fase inclusief begeleiding en toezicht bedragen 600.000,--.

* Pagina met informatie over de Waltastins

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 21-6-2006