Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Nieuwsoverzicht

Deadline Noord-Zuid persprijs nadert

Dit jaar reikt de Vlaamse overheid opnieuw een persprijs uit aan een journalist die bijdraagt tot de bewustwording over de Noord-Zuid verhoudingen in de wereld. Het was Han Zinzen die vorig jaar de eerste Vlaamse Noord-Zuid persprijs mocht in ontvangst nemen voor zijn artikel ,,Opgepast: Bleekscheten in Soweto''.

De Vlaamse overheid wil de media aanmoedigen om meer aandacht te besteden aan de Noord-Zuid problematiek en zo de interesse bij brede lagen van de bevolking vergroten. De rol van de media in ontwikkelingssamenwerking, in de sensibilisatie over de Noord-Zuid problematiek is immers van enorm belang. Denk maar aan de HOOP-actie nog niet zo lang geleden.

De persprijs bekroont de auteur van de beste publicatie terzake. Het gaat hier meer bepaald over publicaties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in landen uit het Zuiden of die betrekking hebben op Noord-Zuid verhoudingen in bredere zin.

Een onafhankelijke expertenjury ontfermt zich over de selectie. De prijs zelf wordt op 4 september 2006 uitgereikt naar aanleiding van een infosessie over de Vlaamse Noord-Zuid werking. Misschien sleept de auteur de Vlaamse persprijs van 5000 euro in de wacht. De einddatum voor indiening 15 juli nadert!