Psycho-medisch centrum Parnassia

21.06.2006
De zorg voor ggz-patiënten komt in de knel

Amersfoort, 20 juni 2006

Nieuwe wachtlijsten ggz door AWBZ-tekort van EUR 80 mln.

De zorg voor ggz-patiënten komt in de knel doordat het AWBZ-budget onvoldoende ruimte biedt om aan de groeiende zorgvraag te voldoen. Ggz-aanbieders kunnen voor 2006 geen of onvoldoende productieafspraken maken met de zorgkantoren omdat de gemaximeerde regiobudgetten zijn uitgeput. Ook de zorgkantoren geven aan dat de huidige middelen absoluut onvoldoende zijn om aan de zorgvraag te voldoen. Landelijk gaat het om een tekort van EUR 80 mln. De staatssecretaris van VWS heeft aangegeven bij de eerstvolgende contracteerronde, die op 15 juli sluit, geen extra middelen beschikbaar te willen stellen. Bij de volgende contracteerronde later dit jaar wil zij dit naar verwachting evenmin.

Ggz-aanbieders hebben in afspraken met de zorgkantoren voor hetzelfde geld al 2,5% meer zorg geleverd. Daarnaast hebben zij vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor eigen rekening nog eens 3,5% meer patiënten in zorg genomen. Zij kunnen dit niet langer volhouden. Het gevolg is dat ggz-instellingen dit jaar geen nieuwe cliënten meer kunnen aannemen en in een aantal gevallen zelfs lopende behandelingen moeten staken. De wachtlijsten in de ggz zullen onvermijdelijk groeien. Eén ggz-patiënt heeft inmiddels een kort geding aangespannen.

Om de stijgend problematiek in de verschillende regios het hoofd te bieden is EUR 40 mln. nodig. Voor speerpunten zoals forensische zorg, autisme, traumazorg en bemoeizorg in middelgrote gemeenten is nog eens EUR 40 mln. nodig. Voor 2007 wordt een vergelijkbaar probleem verwacht. GGZ Nederland doet een dringend beroep op de staatssecretaris van VWS om het probleem te erkennen en ggz-instellingen in staat te stellen om verzekerde zorg te leveren.

GGZ Nederland verzoekt de leden van de vaste commissie voor VWS om de staatssecretaris van VWS tijdens het algemeen overleg AWBZ op donderdag 22 juni te vragen een oplossing te bieden voor het te krappe macrokader van de AWBZ, opdat patiënten de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben.