Gemeente Geldermalsen

Afronding pilotproject herinrichting recreatiepercelen langs de Linge

21 juni 2006 - Open middag zaterdag 24 juni a.s.

Enkele jaren geleden is een landinrichtingscommissie actief geweest met het project Landinrichting Lingegebied. Helaas is dit project niet echt van de grond gekomen en heeft het slechts geresulteerd in de presentatie van een Slotdocument Raamplan Lingegebied (2003). Verschillende betrokken instanties, waaronder de gemeente Geldermalsen, zijn van mening, dat het mogelijk moet zijn om een aantal elementen uit het Raamplan te realiseren.

Tegen die achtergrond is in 2004 binnen de gemeente Geldermalsen het pilotproject Voorbeeldlandjes opgepakt. Doel hiervan was om eigenaren van recreatiepercelen langs de Linge te motiveren hun percelen op een natuur- en landschapsvriendelijke wijze in te richten. Dit zou gestimuleerd kunnen worden door het samen met de eigenaren en met behulp van provinciale subsidie, realiseren van enkele concrete voorbeelden.

Gekozen werd voor een aantal dertiental recreatiepercelen naast de Lingebrug tussen Rumpt en Beesd. Via de Vereniging Linge Goed Onze Zaak (belangenvertegenwoordiger eigenaren/gebruikers van recreatiepercelen langs de Linge) werden de betrokken eigenaren benaderd om na te gaan of zij wilden meewerken aan dit project, een medewerking die uiteraard gebaseerd was op vrijwilligheid. De respons bleek erg positief. Vervolgens is tot uitvoering overgegaan. Daarbij waren naast de gemeente en natuurlijk de eigenaren zelf en hun belangenvereniging ook het Waterschap Rivierenland, de GLTO, de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap, Staatsbosbeheer en de Recreatiemaatschappij Rivierengebied betrokken.

Op basis van inrichtingsschetsen per perceel werden inheemse struiken en bomen geplant en uitheemse soorten als laurier, treurwilg en Italiaanse populieren verwijderd. De aanwezige bebouwing werd door middel van beplanting aan het oog onttrokken en langs de oevers werd een natuurvriendelijke golfbreker aangebracht. Ook zijn op enkele plaatsen steigers vervangen en moerasplanten geplant. Om wat aantallen te noemen: in totaal werden 1625 nieuwe struiken geplant, 13 hoogstamfruitbomen en 100 moerasplanten.

Op zaterdag 24 juni a.s. is de officiële afronding van het pilotproject. Om 14.00 uur plant gemeentelijk kartrekker wethouder A.R. van Doorn de symbolische laatste boom. Alle eigenaren van de betreffende recreatiepercelen zullen hierbij aanwezig zijn. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn de percelen voor belangstellenden toegankelijk.

Het gemeentebestuur hoopt dat het pilotproject andere eigenaren van recreatiepercelen zal stimuleren kritisch naar de inrichting van hun perceel te kijken en waar nodig/mogelijk ook tot een meer bij het landschap passende herinrichting over te gaan. Voor advies kan men altijd terecht bij de gemeentelijke landschapscoördinator de heer H. Heling, tel. 0345-586746. Of het pilotproject in de huidige vorm een vervolg krijgt is op dit moment nog niet duidelijk. Dit zal afhangen van een brede evaluatie waaraan momenteel wordt gewerkt.