Gemeente Woerden

21 juni 2006

Groenendaal passende locatie voor Gildepoortje

Enkele jaren geleden, bij de start werkzaamheden Hoochwoert is het Gildepoortje afgebroken en voorlopig opgeslagen in afwachting van een nieuwe locatie. Dit rijksmonument, dat ooit een onderdeel was van het Gildehuis dateert uit de 16^e eeuw. In de afgelopen jaren is steeds gezocht naar een passende locatie zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke plaats aan de Hoge Woerd. Deze is nu gevonden aan de Groenendaal.

De locatie aan de Groenendaal

Hoewel de locatie aan de Groenendaal nu nog een parkeerterrein is, is het de bedoeling dat ook hier gebouwd gaat worden. Schuin over dit perceel loopt een vroeger gelegen pad naar de Petruskerk. Misschien is het mogelijk dit pad in ere te herstellen bij de uitwerking van het bouwplan. Het Gildepoortje zal een onderdeel gaan vormen van de gevelwand in het toekomstig bouwplan. Op deze wijze krijgt de poort een volwaardige gebruiksfunctie. Het monument wordt in zijn context geplaatst en het vergroot de historische waarde van het verdwenen pad naar de kerk.

Een lange zoektocht

Nu de locatie eenmaal is vastgesteld eindigt een lange zoektocht. Om het monument recht te doen moet de locatie aan een aantal eisen voldoen. De ideale locatie bevind zich in de buurt van de oorspronkelijk locatie, waarbij het poortje een onderdeel moet zijn van een straatwand en het zijn functie als toegangspoort behoudt.

In de afgelopen periode zijn o.a. de volgende locaties kritisch bekeken:


- Als toegangspoort van de grote zaal van Concordia aan het Kerkplein. Na overleg met de brandweer bleek dat de poort te smal was om bij brand in de zaal een verantwoorde vluchtroute te kunnen garanderen.


- Als poort van het speelterrein Willemshof. De poort zou hier een moderne stalen omlijsting krijgen en als zelfstandig kunstwerk fungeren. Het Gildepoortje werd in deze toepassing onvoldoende in zijn context gebracht. Ook de relatie met de omgeving was onduidelijk.


- Als afscheiding van de kerktuin naast de Petrustoren. In deze toepassing zou de poort de zichtlijn van het Romeins Castellum verstoren.


- Als poort van de kerktuin tussen het stadsmuseum en Petruskerk. Hier zou het Gildepoortje onbedoeld een koppeling maken tussen het gotische stadsmuseum en de middeleeuwse Petruskerk. Uit cultuurhistorisch oogpunt ongewenst. Het 16^e eeuwse poortje heeft geen enkele relatie met deze monumenten uit een heel andere bouwtijd.

Opgenomen in een bouwplan aan de Groenendaal voldoet deze locatie wel aan de gestelde eisen.

Historie van het Gildepoortje

Het is niet voor het eerst dat het Gildepoortje verhuist. Oorspronkelijk was deze poort een onderdeel van het middeleeuwse Sint Nicolaas Gildehuis. Dit Gildehuis stond op de Hoogewoerd. In die tijd werd deze straatnaam nog niet gebruikt. Alle huizen lagen eenvoudig after de Kerck.

Rond 1576 werd het Gildehuis afgebroken, waarbij alleen de poort overeind bleef. Omstreeks 1594 werd op deze plaats een nieuw huis gebouwd met daarnaast een overdekte gang naar het stederff. Voor deze gang is het poortje waarschijnlijk gebruikt.

Op dit stederff werd later de Hervormde pastorie gebouwd. Het patronaatsgebouw werd weer op de plaats van de pastorie gebouwd. Later is dit in gebruik genomen door de A&P-supermarkt.

In 1977 is de poort enkele meters verplaatst naar een nieuw te bouwen pand aan de Kazernestraat. De poort deed hier dienst als verbinding tussen het Kerkplein en de Kazernestraat. Besloten werd voortaan de naam Gildepoortje te gebruiken. In 1989 is het Gildepoortje opgenomen in het register van Rijksmonumenten.

In 2002 is het Gildepoortje voorzichtig van zijn plaats gehaald in verband met de stadsvernieuwing rond het Kerkplein. Sindsdien staat het poortje opgeslagen op het Stadserf. Met de herplaatsing aan de Groenendaal krijgt het Gildepoortje weer zijn terechte plaats in het stadscentrum terug.