Dienstenbond CNV

Verder met onderhandelen, ondanks CAO-perikelen bij Publiek Omroep 21-06-2006

Zoals bekend zijn de onderhandelingen over de modernisering van de CAO Publieke Omroep al ongeveer een jaar gaande. De lijst met onderwerpen is lang maar om de één of andere reden schiet het nooit echt op. Soms is het begrijpelijk dat er over een enkel onderwerp lang moet worden nagedacht en gesproken maar we slagen er maar niet in om de vaart er in te houden en met respect voor wederzijds belang tot slagvaardige (principe) besluitvorming te komen. Moeilijk om een schuldige voor deze processen aan te wijzen maar ondertussen moet het gesprek over de nieuwe CAO voor 2006 nog aanvangen en daar kan CNV Media slecht mee leven.

Ook de laatste weken was er weer sprake van een hoop gedoe, hoe serieus ook.

Een ander begin van deze alinea zou waarschijnlijk niet beter aansluiten bij wat er zoal plaatsvond. Maar even de feiten op een rijtje.

Er was al eerder afgesproken dat de werkgevers die partij zijn bij de CAO voor het Omroeppersoneel uiterlijk voor 1 juni 2006 aan de onderhandelingsdelegaties zouden rapporteren over de verdeling van de kern-/flexfuncties in hun bedrijf, e.e.a. afgestemd met hun Ondernemingsraad. Ongeveer een kwart van de organisaties voldeed niet aan die rapportageplicht vóór 1 juni terwijl er overigens ook nog fors gediscussieerd kan worden over de inhoud van een aantal wel aangeleverde rapportages, maar dat terzijde.

Voor de vakorganisaties was dit aanleiding om de omroepen die niet hebben voldaan aan de rapportageplicht in een brief te dreigen met een dagvaarding, niet meer en niet minder. Via de rechter het nakomen van een afspraak afdwingen dus.

Omdat de betrouwbaarheid in het nakomen van een afspraak in omroepland weer eens ter discussie stond, hebben de vakorganisaties ook het geplande overleg over de modernisering d.d. 2 juni jl. opgeschort. Tegen wil en dank, want ook de vakorganisaties realiseerden zich dat dit weer tot vertraging zou leiden.

Kennelijk als door een wesp gestoken kwamen de meeste nalatende omroepen in sneltreinvaart met hun rapportages. Hoewel een enkele
-vaak kleine met weinig medewerkers- omroeporganisatie nog steeds niet aan die verplichting had voldaan, was dit voor CNV Media toch aanleiding om zo snel mogelijk het overleg weer te hervatten. Naar het inzicht van CNV Media is het belang van voortgang nu groter dan opschorting van het overleg. Immers, die in totaliteit duizenden medewerkers van omroepen die wel hebben voldaan aan de verplichtingen mogen niet de dupe zijn van organisaties met tientallen medewerkers die het nalaten. Want hoewel deze op zich betreurenswaardige route nodig is gebleken hadden we nu in algemene zin toch een duidelijk overzicht van de verdeling in kern- en flexfuncties en konden we het eindelijk over de inhoud gaan hebben. Ondertussen verwachten we van werkgeverszijde dat men alles op alles zet om hun nalatende collegas te manen zo snel mogelijk te voldoen aan hun rapportageplicht. Hoewel niet alle collega-vakorganisaties vierkant achter deze insteek van CNV Media konden staan werd er toch weer overlegd op 16 juni jl. en kon er in ieder geval weer voortgang worden geboekt.

Er is nu afgesproken dat we extra gaan vergaderen om nog op of rond 1 juli a.s. tot een deelakkoord te kunnen komen op een aantal onderwerpen. En tot die onderwerpen hoort ook de structurele salarisverhoging. Op voorspraak van CNV Media gaan de vakorganisaties nu hun voorstellenbrief voor wijziging van de bestaande CAO indienen.

Al enkele maanden geleden zijn onze voorstellen in meerderheid door de leden aangenomen maar steeds werd indiening van die voorstellen om praktische en strategische redenen uitgesteld. Het is nu eenmaal niet slim om de werkgeversdelegatie in de gelegenheid te stellen de werknemersvoorstellen voor een nieuwe CAO te gebruiken als onderhandelingsruimte voor de moderniseringsagenda van de bestaande CAO. De onderhandelingsruimte voor een nieuwe CAO moet daarvan los staan.

We zijn nu in de fase dat het wel kan en dus kunnen we u komende tijd informeren over voortgang in de onderhandelingen over uw nieuwe CAO en de afspraken over loon, loondoorbetaling bij ziekte, NRD en dergelijke.

Zo werkt het dus bij CNV Media. Als u het met deze werkwijze en insteek eens bent, informeer dan eens uw niet-georganiseerde collega over onze houding en werkwijze.

Zij profiteren immers van ùw lidmaatschap maar laten de kans om mee te kunnen beslissen over hun eigen arbeidsvoorwaarden onbenut. In dit verhaal blijkt overduidelijk dat een aantal werkgevers het niet zo nauw neemt met afspraken en dan is het goed dat er een partij is die de grenzen duidelijk trekt maar ook het belang voor het grote geheel in het oog blijft houden, al is dat niet altijd de wens van de collega vakorganisaties.

Overtuig daarom uw niet-georganiseerde collega van het nut van het lidmaatschap.

Hij of zij kan zich aanmelden via www.cnvdienstenbond.nl

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Arie Kasper. Hij is bereikbaar op 035-646 05 80. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl