GroenLinks

Buitenweg spreekt op conferentie over Europees arrestatiebevel

21 juni 2006

Op een internationale conferentie over het Europees arrestatiebevel, die afgelopen weekend gehouden werd in Noordwijkerhout, hield GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg een krachtig pleidooi voor de rechten van verdachten.

Het Europees arrestatiebevel werd in de nasleep van 11 september haastig in het leven geroepen om verdachten van ernstige misdrijven makkelijker te kunnen uitleveren aan andere EU-lidstaten. GroenLinks, hoewel voorstander van beter gestroomlijnde uitleveringsprocedures, stemde tegen het arrestatiebevel omdat de rechten van verdachten daarin niet geregeld waren.

Het is noodzakelijk om minimumnormen voor strafprocedures af te spreken, omdat rechtswaarborgen in de lidstaten zeer uiteenlopen. Zo heeft men in Nederland geen toegang tot een advocaat tijdens het politieverhoor, terwijl dit in 18 EU-lidstaten wél het geval is.

Minimumrechten
Mede op aandringen van GroenLinks kwam de Europese Commissie drie jaar geleden met een voorstel voor minimumrechten voor verdachten in strafprocedures, om het manco in het Europees arrestatiebevel op te vullen. Het ging om zaken als rechtsbijstand, toegang tot alle relevante documenten, en recht op een tolk.

Als rapporteur voor dit voorstel, nam Kathalijne Buitenweg het voortouw in het formuleren van het standpunt van het Europees Parlement. Maar het Parlement heeft slechts een adviserende rol in justitiezaken en het voorstel wacht nog steeds op de goedkeuring van alle lidstaten.

Buitenweg benadrukte dat Europese regeringen zichzelf in de vingers snijden door de rechten van verdachten niet beter te garanderen. Veel rechters weigeren nu verdachten naar andere EU-landen uit te leveren, omdat ze geen vertrouwen hebben dat hun onderdanen in die landen aanspraak kunnen maken op alle rechten, die ze in hun eigen land genieten.

Zie ook:


* volledige tekst toespraak Kathalijne Buitenweg (in het Engels)

* website European Arrest Warrant Project

«