Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speechpunten staatssecretaris Van Geel bij de verhuizing van VBW Asfalt naar Zoetermeer, 15 juni 2006

U verruilt 'Huize Vredenoord' hier aan de lommerrijke Vecht bij Breukelen voor het staal en glas van het nieuwe onderkomen van Bouwend Nederland in Zoetermeer. En misschien is dat ook wel passend. Een buiten aan de Vecht doet eerder denken aan trekschuiten dan aan het asfalt voor een dynamische economie.

Asfalt en Milieu
Asfalt staat in milieukringen vaak voor de teloorgang van wat mooi en goed is. Toch is het ook vrij letterlijk de basis voor onze welvaart en veiligheid. We plaveien er onze wegen mee en passen het toe in de waterbouw als dijkbekleding. Daarom is het zaak om samen met de branche de asfaltbelangen zo goed mogelijk te verbinden met het milieubelang. Dat kan onder meer door verantwoorde en innovatieve toepassing en constante productverbetering. Daarin is, mede door uw inzet, al veel bereikt.

Hergebruik
Jaarlijks wordt bijna 8 miljoen ton asfalt geproduceerd, waarbij driekwart nieuw en een kwart hergebruik. Het hergebruik van asfalt is vanaf de jaren 70 door gezamenlijke inspanning van overheid en bedrijfsleven opgepakt . Het resultaat is dat nu bijna al het vrijkomende asfalt weer in nieuw asfalt wordt toegepast: een gesloten kringloop. Voorwaar een goed resultaat van samenwerking tussen de overheid als innoverende opdrachtgever en een branche die zich wil verbeteren.

Energie
Er wordt veel energie gebruikt in de productie van asfalt, waar het een belangrijke kostenpost is. Het is dus ook logisch dat daar goed naar gekeken wordt.

Ik heb begrepen dat daar grote besparingen in zijn bereikt. De branche heeft meegedaan aan de meerjarenafspraak energie om nog verdere besparingen in de productie door te voeren. Nieuwe productietechnieken bij lagere temperaturen zijn veelbelovend, maar marktintroductie is nog enigszins problematisch, door een afwachtende houding van de opdrachtgevers. Ik verwacht dat door de prijsontwikkelingen voor energie en door meer nadruk op duurzaam inkopen van de overheid een dergelijke innovatie zijn weg zal vinden.

Ook aan andere milieuaspecten heeft de branche goed gewerkt: de stank bij productie is heel sterk afgenomen en speelt nauwelijks meer een rol. De geluidsoverlast bij de productie van asfalt is sterk verbeterd, maar de meeste winst is natuurlijk geboekt bij de ontwikkeling van het ZOAB. Het zijn vooral de aannemers geweest die zich al vroeg hebben ingezet voor de ontwikkeling van stillere wegdekken. Het innovatieprogramma geluid (samenwerking VROM en VenW) stimuleert verdere milieuwinst.

Milieu als kans
Ik weet zeker dat er nog veel milieuwinst te halen valt. Juist omdat wij in een klein, druk land met een enorm dicht infranetwerk leven, ligt het voor de hand dat juist hier milieuinnovatie tot ontwikkeling komt. Baanbrekende asfaltproducten en -toepassingen die de concurrentiepositie van uw bedrijven en onze nationale economie versterken. Dat is milieu als kans voor innoverend ondernemen.