Gemeente Zaanstad

Zaanstad en Purmerend streven naar meer samenwerking De colleges van B&W van Zaanstad en Purmerend hebben onder meer gesproken over economie, sociale werkvoorziening, toerisme en openbaar vervoer. 20-06-2006

De colleges van de gemeente Zaanstad en de gemeente Purmerend zijn dinsdag 20 juni met elkaar in Purmerend in gesprek geweest. Daarmee werd invulling gegeven aan een reeds langlopende wens om verkennend met elkaar te spreken over terreinen waar samenwerking mogelijk is. In een ontspannen sfeer werd gesproken over onderwerpen als economie, sociale werkvoorziening Baanstede, toerisme en openbaar vervoer.

De intentie van beide colleges is om op het gebied van economische ontwikkeling versnippering tegen te gaan en waar mogelijk de krachten te bundelen. Men stond uitgebreid stil bij het onderwerp toerisme. De wethouders met toerisme in hun portefeuille betoogden dat het vooral belangrijk is samenhang in de toeristische attracties ten noorden van Amsterdam aan te brengen. Zo werd geconstateerd dat er nog steeds geen toeristische kaart is en ook dat een fatsoenlijk fietspadennet ontbreekt. Hetzelfde geldt overigens voor het eenvoudige watertoerisme. Mogelijkheden daartoe zijn er genoeg, maar onvoldoende uitgewerkt.

De financiële ontwikkelingen rond Baanstede baart beide colleges zorgen. Baanstede is een fusie van de Zaanse en Waterlandse sociale werkvoorziening. De doelstellingen van de organisatie blijven achter door de oplopende kosten. Een en ander kan het voortbestaan van Baanstede in gevaar brengen. In het bestuur is echter grote eensgezindheid over de oplossingsrichtingen.

Een van de belangrijkste onderwerpen was het openbaar vervoer. Beiden colleges constateerden onder meer dat het met de noord-zuid verbindingen wel goed zit, maar dat de oost-west verbinding verbeterd kan worden. Daarvoor is een fijnmaziger benadering van het netwerk van openbaar vervoer noodzakelijk. De ontwikkelingen van de Noord Zuid lijn werden besproken en de mogelijkheden die doortrekken van de lijn op termijn zou kunnen bieden. Aan de orde kwam ook de mogelijkheid die het vergroten van de concessiegebieden voor het openbaar vervoer biedt.