Gemeente Zaanstad

Asbest aangetroffen in Botenmakersstraat en buurthuis De Kwaker Zaanstad laat momenteel onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen, gymnastieklokalen en sporthallen en gemeentelijke welzijnsgebouwen. Onlangs zijn twee gevallen van asbest ontdekt.
20-06-2006

Een gespecialiseerd bureau dat in opdracht van de gemeente onderzoek doet naar mogelijke asbest in schoolgebouwen, gymnastieklokalen, sporthallen en gemeentelijke gebouwen voor welzijnsactiviteiten, heeft in het gebouw aan de Botenmakersstraat 16 asbest aangetroffen in het voormalige stookhok. Het gaat om een poreuze niet-hechtgebonden toepassing (fermencell plaat). Er zijn luchtmonsters genomen die momenteel onderzocht worden. Het gebouw, dat eigendom is van de gemeente en verhuurd wordt aan Welsaen, is op last van de gemeente uit voorzorg direct gesloten. Alle activiteiten van het BVO zijn in afwachting van de onderzoeksresultaten geannuleerd. De verwachting is dat maandag aanstaande de gegevens bekend zijn.

Buurthuis De Kwaker Westzaan
Ook in buurthuis De Kwaker is in de kelderruimte asbest aangetroffen. Deze ruimte is tot nader order afgesloten. Omdat het hier, in tegenstelling tot de Botenmakersstraat, gaat om de hechtgebonden toepassing, is de rest van het gebouw gewoon toegankelijk. In de kelderruimte worden luchtmonsters genomen.

Onderzoek
De gemeente Zaanstad laat momenteel onderzoek uitvoeren naar de aanwezigheid van asbest in schoolgebouwen, gymnastieklokalen en sporthallen en gemeentelijke welzijnsgebouwen. Het gaat om gebouwen waar mogelijk in het verleden asbest is gebruikt. Het onderzoek loopt sinds begin april. Voor de zomervakantie zijn alle gebouwen geïnspecteerd. Uit het onderzoek moet blijken of asbest aanwezig is en of er sprake is van een onveilige situatie. Als naar voren komt dat er plekken zijn met een verhoogd risico voor de gezondheid, wordt er nader onderzoek verricht, zoals nu in de Botenmakersstraat. Er worden dan kleef- en luchtmonsters genomen. Meestal levert de aanwezigheid van asbest geen direct gevaar op. Als er echter sprake is van een onveilige situatie, worden na advies van de GGD, direct maatregelen getroffen. Voorop staat de veiligheid van de gebruikers!