Gemeente Den Helder

21-06-2006
Uitstallingen nader bekeken

Alweer enige jaren geleden heeft de gemeenteraad beleidsregels vastgesteld voor het uitstallen van goederen in winkelcentra en bij individuele winkels. Voor alle winkelcentra is toen vastgelegd wat waar mag worden uitgestald en wanneer dat mag, of wanneer juist niet. Deze regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierin staat onder meer dat uitstallingen het (voetgangers)verkeer niet mogen hinderen of blokkeren. De komende zomer gaat de gemeente de naleving op deze regels weer wat beter controleren.

Winkelmagazijn op straat ?
De regels waren nodig omdat sommige uitstallingen meer winkelmagazijnen op straat waren dan uitstallingen. Dat is niet alleen een lelijk gezicht, het zorgt er ook voor dat de winkel van de buren vrijwel onzichtbaar wordt. In de regels staat daarom hoe hoog en tot hoever mag worden uitgestald. Dat is duidelijk voor iedereen. De gemeente heeft regelmatig gecontroleerd of winkeliers zich aan de regels hielden, de laatste jaren echter wat minder intensief. Omdat we de laatste tijd meer klachten binnen krijgen over uitstallingen, gaan we de komende zomer weer vaker controleren. Daarbij komt dat het toeristenseizoen weer is begonnen. Dat betekent meer mensen op straat, dus des te meer reden om de paden ruim te houden. En natuurlijk willen we onze stad er fraai laten uitzien!

Uitstallingsregels
Uitstallingen moeten minimaal een halve meter bij de grens met de buren vandaan blijven. De maximale hoogte is 1.40 meter en dan alleen maar in het midden van de uitstalling. Verplaatsbare buitenvitrines mogen wat hoger zijn, namelijk 1.80 meter. De uitstallingen in de binnenstad mogen tot de tweede van de dubbele streep in de stadsvloer staan. Uitstallingen bij hoekwinkels moeten minstens 1.00 meter van de hoek van de straat blijven en er zijn afmetingen vastgesteld voor de ruimte die over moet blijven voor voetgangers.
Behalve regels voor de afmeting, moeten de uitstallingen ook aan redelijke eisen van welstand voldoen. Dit komt immers de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van onze winkelcentra ten goede.

Uitstallen in de binnenstad soms niet mogelijk
Burgemeester en wethouders kunnen op grond van de beleidsregels per winkelcentrum maximaal 15 dagen per kalenderjaar aanwijzen waarop niet mag worden uitgestald. De openbare ruimten in het betrokken centrum kunnen zo worden vrijgehouden voor activiteiten en evenementen, waarvoor wel een gemeentelijke vergunning afgegeven moet zijn. In de beleidsregels is voor de binnenstad al zon uitstalverbod opgenomen voor de Kerst- en voorjaarsmarkt en de Juttersmarkten. De complete regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze kunt u inzien bij de Klantenservice in het stadhuis, geopend op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur, op woensdag van 08.00 tot 15.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 19.30 uur. U kunt de Apv ook inzien bij de openbare bibliotheken, of downloaden via onze website www.denhelder.nl.