Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 juni 2006

Rapport Van Overveld: Nieuwe AZ-stadion 'voldoende brandveilig'

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar is verheugd dat het bureau Van Overveld Bouwbesluit Advies BV duidelijk heeft kunnen vaststellen dat de brandveiligheid van het nieuwe AZ-stadion in orde is.

B & W had het bureau in de arm genomen voor een toets op de toepassing van het Bouwbesluit voor het nieuwe AZ-stadion. Volgens het college was een toets door een onafhankelijke deskundige wenselijk met het oog op de aanhoudende discussie over de brandveiligheid van het nieuwe AZ-stadion en de maatschappelijke onrust die dit met zich heeft meegebracht.

Van Overveld Bouwbesluit Advies uit Voorschoten heeft in zijn rapport, dat vandaag naar de Alkmaarse gemeenteraad is gestuurd, antwoord gegeven op de vraag:

"Is bij de beoordeling van het verzoek om revisievergunning, zoals hierop op 10 januari 2006 door ons vergunning is verleend, het Bouwbesluit 2003 voor wat betreft de brandveiligheidsaspecten op correcte wijze toegepast en zijn daarbij de juiste brandveiligheidsnormen opgelegd?"

Van Overveld, landelijk gezien als dè adviseur voor de toepassing van de voorschiften van het Bouwbesluit, concludeert over de brandveiligheid van DSB-stadion: "Het op basis van de verleende bouwvergunning gebouwde stadion is een voldoende brandveilig stadion dat voldoet aan de eisen van Bouwbesluit 2003. In die zin kan worden gesteld dat Burgemeester en Wethouders de juiste brandveiligheidsnormen hebben opgelegd."

Zo stelt Van Overveld over de brandveiligheid van de tribunes ("het belangrijkste deel van de beoordeling ") in zijn rapport onder meer vast dat "het vluchten langs de onderzijde van de tribune voldoende veilig kan plaatsvinden en het doorzoeken door de brandweer niet aan tijd is gebonden, omdat de tribune niet kan bezwijken." Voorwaarde is dan wel dat de vuurbelasting in de pauzeruimten onder de tribunes laag blijft.

In die voorwaarde is voorzien, aldus Van Overveld. Het bureau wijst erop dat er nooit een volledig ontwikkelde brand kan ontstaan zolang de vuurbelasting laag is. Dit heeft tot gevolg dat de tribunedelen bij brand niet kùnnen instorten. Daardoor is de veiligheid van bezoekers en brandweer gewaarborgd, zo stelt het bureau Van Overveld.

Bouwbesluit

Van Overveld constateert verder in zijn rapport dat in de gang van zaken rondom het verlenen van de bouwvergunning van het nieuwe AZ-stadion "het Bouwbesluit 2003 niet geheel correct is verwoord". Het bureau stelt dat aanpassingen nodig zijn. Zo dient volgens Van Overveld een "voorwaarde te worden toegevoegd waarin de ten hoogste toegestane vuurbelasting is opgenomen van de brandcompartimenten waarin zich de pauzeruimten bevinden".

De opmerkingen van het bureau Van Overveld over de opgelegde voorwaarden en de gevolgde procedure bij het verlenen van de bouwvergunning voor het DSB-stadion zijn voor het college aanleiding geweest de tot nu toe gangbare werkwijze en procedure kritisch tegen het licht te houden.

De organisatie is opgedragen de bestaande procedures door te lichten, een integrale rapportage te maken en voorstellen te doen voor mogelijke verbeteringen. Meer in het bijzonder wil het college ook een nadere analyse van de feitelijke gang van zaken rondom het verlenen van de bouwvergunning voor het nieuwe AZ-stadion op 10 januari 2006.