Gemeente Amsterdam



Hoogste onderscheiding voor Sanders

21 juni 2006
-
Hendrik Wooldrik

Dinsdagavond 20 juni heeft Martijn Sanders uit handen van burgemeester Cohen de hoogste onderscheiding van de gemeente Amsterdam in ontvangst genomen. Tijdens een speciaal voor Sanders georganiseerd diner in de ambtswoning kreeg Sanders de Gouden Medaille uitgereikt.

Waar andere steden het ereburgerschap kennen, kent Amsterdam de Gouden Medaille. De Gouden Medaille is de hoogste onderscheiding die de stad Amsterdam uitreikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan burgemeesters bij hun afscheid en bij hoge uitzondering aan personen die een enorme prestatie hebben geleverd en een grote nationale dan wel internationale uitstraling hebben. Enkele voorgangers van Sanders waren mr. D.A. Delprat en de bekende huisarts dr. B.H. Sajet. De meeste recente uitreiking dateert van 1988, toen ontving Bernard Haitink de onderscheiding.

De gemeente heeft besloten Martijn Sanders te onderscheiden door de wereldfaam die hij het Concertgebouw heeft bezorgd door het pluriforme aanbod van muziek en het hoge niveau ervan. Zo initieerde hij onder meer de succesvolle series op de zondagochtend en de Robeco-concerten gedurende de zomermaanden. Hierdoor is het Concertgebouw van een wat `suffe zaak' geworden tot wat het nu is: een belangwekkende culturele topvoorziening van wereldniveau. De laatste tien jaar vormde het Concertgebouw de kern van spectaculaire festivals, alle onder leiding van Sanders. Zo werden onder meer het Amerikaanse festival, het Vocale festival en het Chinese festival gerealiseerd.

Behalve voor het Concertgebouw heeft Martijn Sanders zich ook bijzonder ingezet voor de toekomst van het Stedelijk Museum. De wereld van de beeldende kunst, de toenmalige interim-directeur en het personeel van het museum hebben de mede door Martijn Sanders aangereikte koers als steun in de rug ervaren.

Pb-082