Provincie Zuid-Holland

Provinciale Staten willen jeugdzorg verder verbeteren

Acht opdrachten voor College van GS
Drie leden van Provinciale Staten hebben een voorstel gemaakt waarin aan het College van Gedeputeerde Staten een aantal opdrachten wordt gegeven voor verbetering van knelpunten in de jeugdzorg. Het gaat om een initiatief van Peter Lamers (CDA), Edith Hallensleben (PvdA) en Liane Roemers-de Jong (VVD). Op basis van een motie hebben de Provinciale Staten in het voorjaar van 2006 de Jeugdzorgdriedaagse gehouden. In dit voorstel worden ten eerste de resultaten van de Jeugdzorgdriedaagse gepresenteerd. Daarnaast krijgt het college de opdracht om een aantal knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken.

De jeugdzorgdriedaagse is een geschikt middel om als Provinciale Staten een scherp beeld te krijgen van wat er speelt in de jeugdzorg. Er is gesproken met zowel clienten, ouders en medewerkers van de jeugdzorg. De statenleden hebben uiteindelijk met 295 personen persoonlijk contact gehad over hun ervaringen met de jeugdzorg in Zuid-Holland. Het organiseren van zo'n driedaagse is een effectief middel om het inzicht van provinciale politici in het functioneren van andere beleidsvelden te versterken.

Tevens hebben de initiatief nemers op basis van de rapportage van de Jeugdzorgdriedaagse een aantal opdrachten aan het college van GS geformuleerd. Het College van GS moet onderzoek laten doen naar de toekomstige vraag naar jeugdzorg op basis van samenstelling van de bevolking (demografische indicatoren). Want aanbod en vraag sluiten nu onvoldoende op elkaar aan. Ook willen de statenleden dat er betere werkprocessen komen, dat de toegang tot de jeugdzorg en de overdracht van gegevens in het jeugdbeleid verbetert en dat er meer duidelijkheid - in de vorm van convenanten - komt over de positie en de rol van gemeenten, gemeentelijke instellingen en instellingen van de jeugdzorg.

Zorginstellingen moeten voldoende vrije ruimte krijgen om flexibel te kunnen reageren op zorgvragen van het bureau Jeugdzorg in relatie tot het type hulpverlening en de beschikbaarheid van fysieke plaatsen. Om de stagnatie van uitstroom te aan te pakken willen Provinciale Staten dat bureau Jeugdzorg de factoren die uitstroom beperken, bijv. een gebrek aan pleeggezinnen, gaat inventariseren.

Sinds 1 januari 2005 zijn de provincies verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet op de Jeugdzorg. Provinciale Staten willen de hulp aan jongeren en hun ouders verder optimaliseren en zullen daarom de ontwikkelingen in de jeugdzorg permanent volgen.

De voordracht staat geagendeerd voor de vergadering van Provinciale Staten van 28 juni aanstaande.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22