Gestolen schip nauwelijks te achterhalen

Lensink van berkel comm.

Verzekeraars, politie en justitie zetten de aanval in op dieven van zeiljachten en motorboten. Na jaren komt er, net als bij autos, een landelijke databank voor spoorloos verdwenen vaartuigen.

Dit bericht en de mededeling dat een gestolen schip nauwelijks te achterhalen is, stonden gisteren in de landelijke media. De Stichting Nationaal BotenRegister juicht dit initiatief van harte toe en hoewel er op dit moment pas tot registratie wordt overgegaan nadat een vaartuig is ontvreemd ziet de Stichting Nationaal BotenRegister dit als een duidelijke stap in de goede richting. Er zitten echter een aantal haken en ogen aan de voorgestelde registratiebank.

Ten eerste vind registratie pas plaats na dat een schip gestolen is. Stichting Nationaal BotenRegister vind dat registratie in een eerder stadium zou moeten plaatsvinden. Bij aanschaf heeft de voorkeur maar in ieder geval voordat het schip ontvreemd is.

Ten tweede worden er uitsluitend vaartuigen geregistreerd die voorzien zijn van een HIN (Hull Identification Number) nummer. Dit HIN nummer moet identificatie van een gestolen vaartuig mogelijk maken bij het eventueel terugvinden daarvan. Stichting Nationaal BotenRegister biedt al jaren eenvoudige en sluitende identificatie mogelijkheden gekoppeld aan een (kenteken)registratie. pleit al jaren voor een gedegen vaartuig registratie. Met behulp van een goede registratie is een vaartuig gemakkelijker te identificeren na een eventuele diefstal.

Stichting Nationaal BotenRegister mengt zich in de discussie. Als enig onafhankelijk registrerend orgaan, met vele registraties, denkt de Stichting Nationaal BotenRegister dat haar zienswijze serieus genomen dient te worden. Hierbij nodigt de Stichting Nationaal BotenRegister iedereen, beleidsmakers en eigenaren, uit de dialoog aan te gaan over het belang van preregistratie in plaats van registratie achteraf!.

Over het Nationaal BotenRegister
Het Nationaal BotenRegister is een initiatief van de Stichting Nationaal BotenRegister. Stichting Nationaal BotenRegister heeft zich als doel gesteld, diefstal van pleziervaartuigen te doen reduceren en te voorzien in de behoefte pleziervaartuigen te kunnen registreren. Stichting Nationaal BotenRegister geeft de watersporter de mogelijkheid om online via www.botenregister.nl zijn of haar vaartuig te registeren. Met het registreren worden alle specifieke kenmerken plus een foto van een vaartuig vastgelegd wat preventief werkt en opsporing bij diefstal vereenvoudigt.


Noot voor de redactie,