Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

21/6/2006 - Exploitant de Borenburg onterecht gedupeerd.

De geschetste financiële problematiek van de Borenburg in het krantenartikel van het Limburgs Dagblad Borenburg in de problemen d.d. 20 juni 2006 is door de verslaggever niet geheel correct weergegeven. De exploitant van de Borenburg wordt hierdoor ten onrechte negatief in het daglicht gesteld.

Sinds december 2004 wordt het cultureel centrum de Borenburg geëxploiteerd door de heer Vroomen en mevrouw Linden-Horsmans. De vele inspanningen die zij verrichten, hebben er toe geleid dat het cultureel centrum de Borenburg steeds meer naamsbekendheid verkrijgt, het aantal activiteiten in de Borenburg toeneemt en de omzet stijgende is. Door keihard te werken is de Borenburg gegroeid. Echter, er zijn zorgen. De levensvatbaarheid van de Borenburg staat onder de huidige condities onder druk.

Op dit moment zijn de exploitatielasten van de gehele Borenburg te hoog om deze volledig af te dekken uit de opbrengsten die verkregen worden uit het café annex restaurantgedeelte van de Borenburg. Door de hoge lastendruk is er een betalingsachterstand opgetreden richting de gemeente van ca. zeventienduizend euro. Er is, zoals in het artikel van 20 juni 2006 is verwoord, géénszins sprake van een betalingsachterstand van 20.700,00 richting andere schuldeiser. De betalingsachterstand richting de gemeente heeft het College van Burgemeester en Wethouders er wel toe genoodzaakt om de exploitatie van de Borenburg nog eens nader tegen het licht te houden en te bezien welke oplossingen er doorgevoerd moeten worden om de exploitant meer lucht te geven om de Borenburg te kunnen blijven exploiteren.

Op basis van een door het bureau IMK uitgevoerde onderzoek stelt het College van Burgemeester en Wethouders voor om de indexering van het huurtarief met één jaar uit te stellen. Verder wil het College een voorstel gaan uitwerken waarbij de oplossingsrichtingen om te komen tot een rendabele exploitatie nader in kaart zijn gebracht. Gedacht wordt hierbij aan een aantal mogelijkheden, te weten het verbeteren van de bezettingsgraad, het aanpassen van de beheersstructuur en het bijstellen van de huur- en gebruiksafspraken. Op 22 juni 2006 zal de commissie samenleving de voorstellen van het College van Burgemeester en Wethouders behandelen, waarna de gemeenteraad zich op 3 juli 2006 zal uitspreken of zij instemt met het voorstel van het College. Alsdan zal in het eerste kwartaal van 2007 aan de gemeenteraad het uitgewerkte voorstel ter besluitvorming worden voorgelegd.

Voerendaal,

21 juni 2006