Gemeente Alphen aan den Rijn

school-thuisrouteplan

De Viergang overhandigt wethouder Groen in 't Wout school-thuisrouteplan

(21 juni 2006)

Op woensdag 21 juni heeft de heer L. Kloet, directeur van basisschool De Viergang, het school-thuisrouteplan 'Fietser en voetganger in de verdrukking' aan wethouder Groen in 't Wout overhandigd.Ook zullen school, wethouder en wijkagent bij die gelegenheid een intentieverklaring ondertekenen voor de verdere uitwerking en uitvoering van het school-thuisrouteplan.

Een werkgroep waarin ouders, directie en lerarenteam van de Viergang, gemeente Alphen aan den Rijn, Politie Hollands Midden, district Rijn- en Veenstreek, werkgroep verkeersveiligheid Alphen aan den Rijn en de School Begeleidings Dienst Midden Holland en Rijnstreek samenwerkten, stelden het school-thuisrouteplan "Fietser en voetganger in de verdrukking" voor basisschool De Viergang op.

Het rapport signaleert een aantal knelpunten in de routes van en naar De Viergang. Op acht plaatsen in Aarlanderveen moeten aanpassingen worden verricht om de verkeersveiligheid te bevorderen. Daarnaast moeten ook de nodige initiatieven worden ontplooid om het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden. Het rapport ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor verkeersouders, de verkeersleerkracht en de politie.

De werkgroep verkeersveiligheid benadert vanaf 2000 samen met ouders van schoolgaande kinderen, directie en leerkrachten, wijkagent en de School Begeleidings Dienst Midden-Holland/Rijnstreek basisscholen met het voorstel een school-thuisrouteplan op te stellen. Diverse scholen hebben dit inmiddels opgepakt.
Ook is in samenspraak met deze scholen een verkeerseducatieplan opgesteld en werden verkeersouders op school aangesteld. Het ging om de drie basisscholen in Kerk en Zanen, de basisscholen Samen op Weg, Rehoboth, Tamboerijn, de Rank en Bonifacius. Nu is dus De Viergang aan de beurt.

Dit jaar wordt ook op de basisschool De Windroos een school-thuisrouteplan opgesteld. Op de basisscholen Koningin Juliana en Oranje Nassau in Zwammerdam zal het project na de zomervakantie van start gaan.