Gemeente Alphen aan den Rijn

klachten aan werk te helpen

Spoor 11: Nieuw project om mensen met psychische klachten aan werk te helpen

(21 juni 2006)

Twintig uitkeringsgerechtigden met psychische klachten krijgen een leer-werktraject van een jaar aangeboden. Zij gaan met behoud van uitkering in een beschermde werkplek bij Stichting Leerbedrijf Tuinbouw (Nieuwland Reïntegratie) in Waddinxveen aan de slag om werkervaring op te doen.
De gemeente wil hiermee bereiken dat zij actief deelnemen aan de maatschappij en voorkomen dat zij in een sociaal isolement raken. Waar mogelijk worden zij begeleid naar betaald werk. Zij krijgen zo nodig psychische begeleiding door GGZ Rijnstreek. Het project is onderdeel van de Alphense Activerende Aanpak (A3) en loopt tot 31 december 2007. Naast deelnemers vanuit de gemeente nemen ook 150 cliënten van GGZ Rijnstreek deel aan het project Spoor 11.

Het project Spoor 11 is in het leven geroepen om de kansen op werk van mensen met psychische klachten te vergroten. Spoor 11 biedt passende reïntegratieproducten aan die aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van de cliënt. In dit project werkt de gemeente samen met GGZ Rijnstreek en Nieuwland Reïntegratie. GGZ Rijnstreek biedt psychische en psychiatrische zorg in de Rijnstreek. Nieuwland Reïntegratie biedt reïntegratietrajecten aan mensen met een grote achterstand op de arbeidsmarkt.

De twintig uitkeringsgerechtigden die via de gemeente aan het project deelnemen krijgen een leer-werktraject van een jaar aangeboden. Afhankelijk van de situatie van de klant bestaat een traject uit:
- het opdoen van werkervaring op een beschermde werkplek
- of het opdoen van werkervaring bij bedrijven
- bemiddeling naar werk

- eventueel psychische behandeling.

Het project Spoor 11 is een onderdeel van de Alphense Activerende Aanpak (A3). Deze aanpak houdt o.a. in dat uitkeringsgerechtigden een reïntegratietraject krijgen aangeboden en dat alle nieuwe cliënten die een bijstandsuitkering aanvragen direct vormen van werk krijgen aangeboden. Door de invoering van de Alphense Activerende Aanpak (A3) is het aantal uitkeringsgerechtigden in de gemeente Alphen aan den Rijn het laatste half jaar gedaald.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het EQUAL programma van het Europees Sociaal Fonds. Met dit transnationale programma zet Europa vernieuwende projecten op, gericht op het creëren van gelijke kansen en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Met de transnationale partners Frankrijk en Litouwen en Demarrage uit Den Bosch (onderdeel van de Reinier van Arkel groep), wordt kennis en ervaring uitgewisseld. De partners brengen een driedaags bezoek aan Spoor 11 om een beeld te vormen van assessment procedures die in Nederland gevolgd worden. In het kort gezegd: wat bepaalt in Nederland dat iemand met psychische klachten weer aan het werk kan gaan.