FNV

21 duizend handtekeningen tegen inburgeringswet

De inburgeringswet zit niet goed in elkaar en jaagt mensen onnodig op kosten. Daarom steunde de FNV een handtekeningenactie.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft gisteren ruim 21 duizend handtekeningen afgeleverd bij de vaste kamercommissie van Integratiezaken om te protesteren tegen de inburgeringswet. De FNV steunt hiermee het initiatief van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat gedurende een maand actie heeft gevoerd.

Verdonk wil migranten tussen de zestien en zestig jaar verplichten binnen vijf jaar een inburgeringsexamen te halen, ook al zijn ze inmiddels tot Nederlander genaturaliseerd. Volgens het LOM is het discriminerend om deze plicht en kosten wel op te leggen aan allochtonen en niet aan de vele analfabete autochtonen.

Grote bedragen

"Het is gewoon geen goed voorstel", aldus Jongerius. "De cursisten moeten duizenden euro's vooraf betalen en het is onduidelijk wie dit gaat terugbetalen. Dat zijn grote bedragen."

Verder moeten de migranten zelf op zoek gaan naar een cursus, maar de politiek stelt geen kwaliteitseisen. En ten slotte krijgen degenen die hun diploma niet halen slechts een tijdelijke verblijfsvergunning. "Daardoor is het vinden van een baan extra moeilijk, terwijl werken juist bijdraagt aan taalverwerving en inburgering."

De handtekeningen werden onder het zingen van het Wilhelmus en het zwaaien met het Nederlandse paspoort aan voorzitter Ella Kalsbeek van de kamercommissie aangeboden. Gisteravond werd echter duidelijk dat Verdonk van de Tweede Kamer mag doorgaan met de voorbereiding van de wet, zodat die volgens plan op 1 januari 2007 in werking kan treden.

Lees het complete FNV e-Magazine van 21 juni