FNV

Minister De Geus krijgt 'Blije Doos'

Minister de Geus heeft vanochtend van de FNV een Blije Doos met babyspullen gekregen. De vakcentrale waardeert het zeer dat de minister vanaf volgend jaar alle werkgevers de verplichting oplegt om mee te betalen aan kinderopvang (foto Gerard Til).

FNV-bestuurder Wilna Wind: "Een stap in de goede richting, want zo'n 35 procent van de werkgevers betaalt een onvolledige bijdrage of helemaal niets. Al moet wel gezegd dat in 72 procent van de bedrijven die onder een cao vallen en 35 procent van de bedrijven zonder cao de werkgeversbijdrage voor kinderopvang goed is geregeld."

Condooms

De Geus kreeg ook condooms aangeboden. Wind, met een knipoog: "Want kinderopvang is nog altijd te duur en de kwaliteit deugt ook niet overal. Mensen die nog kinderen gaan krijgen, kunnen dus beter even wachten tot kinderopvang een echte basisvoorziening is. Toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor werkende ouders, en met controle op de kwaliteit."

In juli komt de FNV met een doorgerekend plan voor kinderopvang als basisvoorziening. Wind: "Toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Zonder administratieve rompslomp. Ouders hoeven maximaal 5 procent van hun inkomen bij te dragen."

Goed geregelde kinderopvang maakt niet alleen het leven van ouders makkelijker, aldus de FNV. Wind: "Goede kinderopvang werkt als een opstapje voor de basisschool en draagt ook bij aan de integratie van allochtone kinderen, die hun achterstand kunnen wegwerken."

Lees het complete FNV e-Magazine van 21 juni