FNV

FNV wil hogere belasting voor topinkomens

De top van het bedrijfsleven gaat gewoon door met zichzelf te verrijken. De FNV wil daar een eind aan maken met een 'kleptocratentax', zo meldt FNV e-Magazine.

De inkomens van topmanagers bij beursgenoteerde bedrijven zijn in het afgelopen jaar met maar liefst tien procent gestegen, zo bleek uit onderzoek van de Volkskrant. De salarissen van bestuursleden van grote, niet-beursgenoteerde ondernemingen stegen in 2005 gemiddeld met 3 procent.

"Het lijkt wel een repeterende wekker", zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. "Elk jaar dezelfde mededeling. Ik word er een beetje pissig van, want de salarisstijgingen zijn nog steeds niet transparant. De bedrijven moeten zich in hun jaarverslagen verantwoorden, maar ze maken steeds omtrekkende bewegingen."

Dievenbelasting

De SP heeft voorgesteld ondernemingsraden te laten meebeslissen over de vaststelling van topsalarissen.

"Natuurlijk moeten ondernemingsraden hierbij betrokken worden", reageert Jongerius. "Maar ik voel meer voor het voorstel van mijn voorganger voor een kleptocratentax. (letterlijk: dievenbelasting)

Jongerius: "Iedereen zei toen dat dat niet kon. Maar in Duitsland heeft Angela Merkel wel deze belasting ingevoerd. En dat is toch geen linkse politica. Duitsland moet hervormen, dus doet iedereen mee, is haar redenering. We hebben behoefte aan een publiek signaal. Die topinkomens moeten wettelijk geregeld worden en niet per bedrijf. Met de invoering van de kleptocratentax spreekt de politiek een principe uit."

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer laten weten geen belastingmaatregelen te willen nemen.

Lees het complete FNV e-Magazine van 21 juni