Gemeente Delft B&W Delft nemen conclusies rapport van de commissie Ybema over

In haar vergadering van 20 juni jl. heeft het college van B&W besloten de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de commissie Ybema over het West-Holland Foreign Investment Agency (WFIA) over te nemen. De onderzoekscommissie adviseert onder andere dat er een sterkere bestuurlijke aansturing moet komen, naast de nu bestaande brede groep van portefeuillehouders, vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel en de provincie. Daarnaast stelt de commissie Ybema voor een Raad van Toezicht in te stellen die verantwoordelijk is voor het functioneren van het WFIA en voor de externe verslaglegging en verantwoording. Het college schaart zich tevens achter de conclusie van de commissie Ybema dat het WFIA zijn waarde heeft bewezen als acquisitieorganisatie.

Het college stelt vast dat commissie Ybema heeft geconstateerd dat 'er geen aanwijzingen gevonden zijn, dat er sprake zou zijn van misleiding' en dat 'de kwaliteit, professionaliteit en slagvaardigheid van de WFIA-medewerkers door de betrokken partijen breed wordt gewaardeerd'. Ondanks de geuite kritiek, is het college van mening dat er geen misstanden zijn, die terugbetaling van subsidie door het WFIA aan de gemeente zouden kunnen rechtvaardigen.

In de EMCR-commissie (Economie, Milieu, Cultuur en Recreatie) van 27 juni a.s. zal verder worden gesproken over de uitvoering van de actuele motie van 25 april jl, de conclusies en de aanbevelingen over de WFIA.

Noot voor de redactie (