Socialistische Partij

Van Gennip zegt steun voor alternatieven voor EPA's binnen EU toe

21-06-2006 * Staatssecretaris Van Gennip (CDA, Economische Zaken) heeft de SP toegezegd de komende tijd binnen EU-verband alle mogelijke alternatieven voor de zogenaamde Economic Partnership Agreements (EPA's) te bespreken. Zij zal steun aan de alternatieve handelsakkoorden verlenen en zich flexibel opstellen tegenover ontwikkelingslanden.

Ewout Irrgang De staatssecretaris deed de toezeggingen tijdens een vandaag gehouden debat over de wereldhandelsorganisatie WTO. Hier werd onder meer de voortgang besproken van de Doha ontwikkelingsronde, de onderhandelingsronde over de liberalisering van de wereldhandel met speciale aandacht voor de ontwikkelingsdimensie van ontwikkelingslanden.

De Economic Partnership Agreements zijn vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie wil afsluiten met een groot aantal ontwikkelingslanden in Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan. De SP wijst al geruime tijd op de grote bezwaren die aan deze akkoorden kleven omdat ze ontwikkelingslanden onder meer dwingen hun markten voor minimaal 90% te openen. SP-woordvoerder Ewout Irrgang: "De extreme liberalisering die de EU er niet via de WTO-verband door weet te drukken, probeert de Unie er nu via bilaterale handelsverdragen in te fietsen. Dat is slecht voor de ontwikkelingslanden."

Door verschillende organisaties zijn in februari diverse alternatieven voor de huidige EPA's ontwikkeld. De SP ziet graag dat die serieus besproken worden, zowel in Nederland als in de EU. Irrgang: "De handelsministers van de Afrikaanse Unie hebben in een recente verklaring namelijk aangegeven graag gebruik te willen maken van deze alternatieve EPA's. Daar kan dan dus niet zomaar aan voorbij gegaan worden."

Na enig aandringen zegde de staatssecretaris vandaag toe dat ze komend najaar bij de tussentijdse evaluatie van de EPA's binnen EU-verband haar steun voor deze alternatieven zal bespreken. Ook zal ze zich flexibel opstellen tegenover ontwikkelingslanden. Irrgang is voorlopig tevreden met deze toezeggingen en zal de zaak op de voet blijven volgen.