D66

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken had geen toestemming mogen geven aan de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) om twee journalisten af te luisteren. Dit heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding dat De Telegraaf tegen de minister had aangespannen. Volgens de rechter was het afluisteren niet noodzakelijk om de nationale veiligheid te beschermen.

D66 Tweede Kamerlid Boris Dittrich wil graag uitleg van minister Remkes over zijn beleid bij het geven van toestemming voor het afluisteren van journalisten. Dittrich heeft ook een suggestie voor de minister: We zouden eigenlijk in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een extra waarborg moeten inbouwen om dit soort fouten te voorkomen. Ik denk bijvoorbeeld aan een regel dat de minister altijd vooraf toestemming moet vragen voordat hij mensen met een bepaald beroep mag laten afluisteren of volgen. Het gaat dan om mensen met een vertrouwensfunctie in de samenleving vervullen, zoals advocaten, priesters of journalisten.

De bevoegdheid om de minister deze toestemming te geven zou bijvoorbeeld aan de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIV) kunnen worden gegeven. De CITV kan nu al alle stukken van de AIVD inzien en haar medewerkers ondervragen.

Boris Dittrich heeft de minister gevraagd zijn brief vóór morgenmiddag 12 uur naar de Kamer te sturen, zodat er snel een debat kan plaatsvinden.

21-6-2006 15:43