Provincie Utrecht

Nieuw werkgelegenheidsonderzoek provincie Utrecht

21-6-2006 -

Begin april is de provincie Utrecht gestart met een nieuw onderzoek naar werkgelegenheid en pendel: de Monitor Ruimtelijke Economie 2006. Bedrijven en instellingen worden door de provincie Utrecht zowel schriftelijk als via Internet benaderd. Ook dit jaar werkt de provincie met een steekproef onder de kleine (éénpersoons) bedrijven.

Omdat het voor dit onderzoek van belang is dat zoveel mogelijk bedrijven hun medewerking verlenen heeft de provincie twee herinneringsronden gepland: in mei schriftelijk en in de periode juni-september een telefonische ronde. In oktober eindigt het onderzoek, in november zijn de resultaten beschikbaar.

De Monitor Ruimtelijke Economie 2006 bevat de volgende onderwerpen:

Ontwikkeling werkgelegenheid
Er is sprake van een eerste voorzichtig herstel van de werkgelegenheid, vooral in de zakelijke diensten. Voor de provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten is het van belang op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen. Hierbij wordt gekeken naar de regionale en sectorale ontwikkeling van het aantal vestigingen en banen. Naast de werkgelegenheid informeren wij ook naar openstaande vacatures. Deze informatie is van belang voor projecten op het gebied van knelpunten in de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt .

Pendel
Iedere vijf jaar vraagt de provincie naar de woonplaatsen van de werkenden in de Utrechtse bedrijven en instellingen. Zo krijgt de provincie een beeld van aard en intensiteit van het woon-werkverkeer. Met deze informatie kan de provincie Utrecht gericht maatregelen voorbereiden ter vermindering van de congestie op het wegennet in de provincie. De provincie werkt voor dit onderzoek samen met het Bestuur Regio Utrecht, Rijkswaterstaat, Gewest Eemland, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en VenM Advies. Eerder onderzochten wij het woon-werkverkeer in 1991, 1996 en 2001.

Mobiliteitsgedrag
De overheid streeft naar efficiency en effectiviteit in de mobiliteit. Het stimuleren van alternatieven in openbaar vervoer en het fietsgebruik kan tot oplossingen van de huidige problemen leiden. De informatie die de provincie in dit onderzoek verzamelt kan bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen: verbeteren en waarborgen van de bereikbaarheid, verhogen van de verkeersveiligheid en verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196

Laatst gewijzigd op 06/21/2006. Paginabeheer: Ron van Dopperen