MINFIN: Zalm: financiële consument beter wapenen

Ministerie fin

http://www.minfin.nl

Zalm: financiële consument beter wapenen

Minister Zalm wil eind dit jaar samen met marktpartijen, consumentenorganisaties en andere overheidsinstellingen een Platform oprichten met als doel het financieel inzicht van consumenten te verbeteren. Nu veel toezichtswetgeving is aangescherpt en de informatievoorziening aan consumenten is verbeterd, wil Zalm de consument stimuleren om meer met de eigen financiën aan de slag te gaan en z'n eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit blijkt uit antwoorden op kamervragen die vandaag naar de Kamer zijn gestuurd.

In de afgelopen jaren is veel nieuwe wetgeving geïntroduceerd, zoals de Wet financiële dienstverlening. In het kader van die wet zijn bijvoorbeeld de reclameregels aangescherpt en zijn de verantwoordelijkheden van aanbieders en tussenpersonen vergroot. Ook zal binnenkort de nieuwe financiële bijsluiter geïntroduceerd worden. Daarmee kan een consument in één oogopslag de hoofdkenmerken, de rendementen, kosten en het risico van een product zien. Wordt er met de inleg van een financieel product bijvoorbeeld belegd? Zo ja, krijgt men gegarandeerd de inleg terug? Hoeveel van de inleg gaat op aan kosten? Allemaal vragen waar de consument zich rekenschap van moet geven voordat hij een product aanschaft. Nu komt het nog te veel voor dat consumenten financiële producten aanschaffen zonder dat men zich rekenschap geeft van de antwoorden op dit soort vragen.

De partijen in het Platform zullen zich, als het aan minister Zalm ligt, richten op financiële vraagstukken waarmee de consument wordt geconfronteerd. Denk aan de huishoudfinanciën, planning voor de toekomst en het kiezen van financiële producten. Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat er verbeteringen nodig zijn in het niveau van financiële kennis en vaardigheden van de Engelse consument. Ook in Nederland zal zo'n onderzoek gedaan worden.

Het gebrek aan kennis en financieel inzicht kan leiden tot veel problemen: consumenten kunnen in financiële problemen komen, producten sluiten niet aan bij de behoeften of verwachtingen.

Er is een grens aan wat de overheid via wetten en regels kan bereiken. Wetgeving werkt alleen als ook de consument bereid is z'n eigen verantwoordelijkheid te nemen. Via een 'nationale strategie ter vergroting van het financieel inzicht' wil minister Zalm met alle betrokkenen het niveau van kennis en vaardigheden van consumenten vergroten.