Ingezonden persbericht


Persbericht - 21 juni 2006

Naarden beste gemeente om in te wonen

Elsevier vergelijkt alle Nederlandse gemeenten

AMSTERDAM, 21 juni 2006 - Naarden is de beste gemeente om in te wonen, nummer twee is de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug en drie het Groningse Haren. De drie voeren de lijst aan van alle 458 gemeenten van Nederland, na een eigen onderzoek door het weekblad Elsevier. Van de vier grote steden scoort Amsterdam het hoogste met de 12de plaats. Den Haag is nummer 1 van de provincie Zuid-Holland, mede dankzij het vele groen en de ligging aan zee. Onder aan de lijst staan Westervoort, Rucphen en Spijkenisse.

De complete ranglijst van 'De beste gemeenten' staat deze week in het omslagverhaal van Elsevier 'Waar is het goed wonen?'. Winnaars zijn de gemeenten met de beste mix van kwaliteiten. Van een groene dan wel waterrijke omgeving tot brede medische zorg, van fraaie huizen tot veilig verkeer, van een ruim onderwijsaanbod tot mogelijkheden voor recreatie, van een gezonde lokale economie tot de afwezigheid van criminelen en jonge herrieschoppers.

Naarden biedt door de bebouwing binnen de vesting een fraai woondecor, het blijkt er veilig wonen, het heeft een gunstig sociaal klimaat met een welstandige bevolking en vergeleken met andere gemeenten weinig last van jeugdproblemen. Minder bekend is dat Naarden ook een gezonde lokale economie kent.

Onder meer Amerongen, Leersum en Doorn gingen per 1 januari van dit jaar op in de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug. De tweede plaats is te danken aan de fraaie dorpskernen, het brede zorgaanbod, de bereikbaarheid en een gunstig sociaal klimaat. Haren, het Wassenaar van het Noorden, biedt een mooie en veilige woonomgeving en naar verhouding goede winkelvoorzieningen.

Elsevier wees ook winnaars aan voor de acht afzonderlijke onderdelen van de beoordeling. Wassenaar biedt de mooiste woonomgeving, Maastricht per inwoner de beste voorzieningen, Millingen aan de Rijn is de veiligste gemeente, Vlielanders mogen zich verheugen in het breedste zorgaanbod per inwoner, Utrecht is als verkeersknooppunt het best bereikbaar - files niet meegerekend -, Haarlemmermeer levert de grootste economische prestaties, het Zeeuwse Sluis biedt naar verhouding per inwoner de beste uitgaansmogelijkheden. En Midden-Delfland het aangenaamste sociale klimaat.

Over de methode: Elsevier vergeleek de gemeenten op 23 punten, verdeeld over acht groepen:
* woonomgeving;

* aanwezigheid scholen en winkels;

* veiligheid (verkeer en misdaad);

* aanwezigheid van medische zorg;

* bereikbaarheid per auto en trein;

* economische prestaties;

* mogelijkheden tot recreatie, uitgaan en culturele voorzieningen, en
* het sociale klimaat (welstand bevolking, jeugdproblematiek).

Bij het onderzoek is een uitgebreide toelichting afgedrukt. Twee jaar geleden maakte Elsevier ook al een vergelijking van alle gemeenten, het onderzoek van dit jaar is geactualiseerd en op tal van punten verbeterd.