Provincie Zuid-Holland

Zuid-Hollands aanvalsplan tegen laaggeletterdheid

Succes Haaglanden herhalen in andere Zuid-Hollandse regio's Vijftig trotse cursisten ontvingen gisteren in de Haagse Paleiskerk een certificaat uit handen van hun wethouder of de minister van OCW als afsluiting van hun alfabetiseringscursus. "Maar het is dan ook iets om trots op te zijn", aldus Maria van der Hoeven. "U bent begonnen met te erkennen dat u iets niet kunt. En dat is vaak lastig voor volwassenen."

Asje van Dijk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, overhandigde aan de minister het eerste provinciale aanvalsplan tegen laaggeletterdheid. "Wij willen de komende drie jaar ten minste 1.500 nieuwe cursisten werven. Maar papier is geduldig, met alleen een plan komen we er niet." Daarom riep Van Dijk de aanwezige cursisten op om te helpen de regionale campagnes tot een succes te maken. Met een verwijzing naar de lokatie: "Sta op en ga uit! Vertel in uw omgeving hoeveel baat u heeft van de cursus. Met andere woorden, help mensen in uw omgeving de stap te zetten. Lezen en schrijven is immers in deze tijden een onmisbare vaardigheid." Het Zuid-Hollandse aanvalsplan is mede gebaseerd op de Haaglandse campagne 'Doe weer mee!' die de afgelopen jaren zeer succesvol is geweest bij de werving van nieuwe deelnemers aan alfabetiseringscursussen. Saskia Bolten, wethouder bij de gemeente Delft, bood de rapportage met de mooie resultaten aan de minister van OCW aan, namens alle Haaglandse gemeenten, het Regionale Platform Arbeidsmarktbeleid en de Mondriaan onderwijsgroep.

In een reactie op het Zuid-Hollandse aanvalsplan tegen laaggeletterdheid zei Maria van der Hoeven: "De provincie Zuid-Holland heeft met dit plan duidelijk haar eigen verantwoordelijkheid genomen. Ik hoop van harte dat alle andere regio's en provincies dit mooie voorbeeld volgen, en dat op deze manier veel meer mensen de kans krijgen om een cursus te doen."

Een samenvatting van de rapportage 'Doe weer mee!' en het Zuid-Hollandse Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2008 kunt u downloaden via http://www.zuid-holland.nl/thema/samenleving_en_cultuur/educatie/alfabetisering/index.jsp

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22