Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 21 juni 2006

Winkeliers blij met uitkomst stemming over luchtkwaliteit

Nederland moet wel lessen trekken uit het verleden

Het Platform Detailhandel Nederland is tevreden met de uitkomst van de stemming in de commissie milieubeheer van het Europees Parlement over de richtlijn luchtkwaliteit. Er is een goede balans bereikt tussen economie en milieu.

Het is een goede zaak dat luchtvervuiling die is toe te schrijven aan natuurlijke bronnen, zoals zeezout, nu niet aan Nederland wordt toegerekend. De Nederlandse overheid heeft hierop immers geen invloed. Ook heeft het Parlement meer flexibiliteit ingebouwd, en heeft het voorlopig van een grenswaarde voor hele kleine stofdeeltjes (PM2,5) afgezien. Dit getuigt van realisme.

Bij de uitvoering van de richtlijn op nationaal niveau roept het Platform de Nederlandse overheid op de Nederlandse norm niet strenger te laten zijn dan de Europese norm. Zo prijst Nederland zichzelf uit de markt. Uit onderzoek van het Milieu en Natuur Planbureau blijkt dat Nederland de vorige Europese luchtkwaliteitsrichtlijnen relatief strikt heeft geïmplementeerd in vergelijking met andere lidstaten. Dat is ook de reden dat in Nederland bouwprojecten moesten worden stilgelegd vanwege de luchtkwaliteitsnormen, terwijl dit van Brussel niet had gehoeven. Hier moet een eind aan komen.

Tevens moet voorkomen worden dat op nationaal niveau een lappendeken van gemeentelijke milieuregels ontstaat. Steeds meer gemeenten presenteren voorstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om het instellen van milieuzones, waar alleen schone voertuigen mogen komen. Deze regelgeving maakt de bevoorrading van winkels een stuk duurder. Winkeliers zijn ongelukkig met het restrictieve karakter van deze regels.

Het Platform heeft altijd het standpunt verdedigd dat de nieuwe richtlijn luchtkwaliteit niet mag leiden tot hogere kosten voor de bevoorrading van winkels. Dit zou schadelijk zijn voor de winkelier en de consument. Bedacht moet worden dat slechts 5% van de fijnstofconcentratie in Nederland wordt veroorzaakt door wegtransport. In totaal wordt 15% van de fijnstofconcentratie veroorzaakt door mensen in Nederland. Dit betekent dat Nederland slechts een klein gedeelte van de fijnstofconcentratie kan verbeteren. Tevens is de concentratie fijnstof sinds 1994 met 25% gedaald. Draconische maatregelen zijn daarom niet op zijn plaats. Het Platform is tevreden met het feit dat het Europees Parlement dit heeft ingezien.

Het Platform is uiteraard voor maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren dienen echter positief getint te zijn. Maatregelen die de doorstroming bevorderen, het gebruik van busbanen door bevoorradend verkeer, het gebruik van extra lange vrachtwagens en het versoepelen van venstertijden hebben een aantoonbaar positief effect op het milieu.

----------

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Gerald Enting, secretaris Europa, via telefoonnummer: 0032-2 736 5830 (in Brussel) of via email: gerald@platformdetailhandel.nl.