Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Geen poep meer in de gracht:

Utrechtse woonboten en grachtenpanden op riool

21 juni 2006 - Ruim honderd woonboten en grachtenpanden, die hun afvalwater nog ongezuiverd lozen op de Utrechtse grachten en kanalen, worden de komende maanden aangesloten op de riolering. De werkzaamheden starten op maandag 26 juni en zijn eind december afgerond.

Het gaat om 55 panden aan ondermeer de F.C. Dondersstraat, de Kromme Nieuwegracht en de Oude Liesboschweg, en 55 woonboten langs ondermeer de Jutphaseweg, de Bilitonkade en de Kanaalweg.

Eind 2004 besloten de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden om 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen om het gros van de nog niet aangesloten panden en woonboten op de riolering aan te sluiten. Dit onder het motto "Geen poep meer in de gracht".

In eerste instantie gingen beide partners uit van een lijst van 68 woonboten en 146 panden. Maar na een uitgebreide inventarisatie bleek dat veel panden tòch aangesloten waren op de riolering.

Bij de inventarisatie werd ook duidelijk, welk soort maatregelen getroffen moeten worden om aansluiting op de riolering mogelijk te maken. Vrijwel geen woonboot of grachtenpand is hetzelfde, dus ook de oplossingen om aan te sluiten zijn dat niet. In ijzeren woonschepen is de ruimte beperkt en heb je veelal een pomp nodig om naar een een hoger gelegen riolering af te kunnen voeren. Ook in grachtenpanden is vaak een pomp nodig om vanuit werfkelders en souterrains de riolering op straatniveau te bereiken. Hier is maatwerk nodig.

Eigenaar verantwoordelijk voor stoppen van de lozing Het Lozingenbesluit Wvo (Wet verontreiniging oppervlaktewateren) huishoudelijk afvalwater schrijft voor dat per 1 januari 2005 alle lozingen op oppervlaktewater beëindigd moeten zijn. De eigenaren van woonboten en panden zijn volgens de wet zelf verantwoordelijk voor de beëindiging van de lozing - in het stedelijk gebied veelal door aansluiting op de riolering. Zij betalen dan ook de kosten van de aanpassingen in hun eigen boot of pand, met een maximum van 5000 euro per aansluiting. Gemeente en waterschap samen nemen de kosten voor aansluiting buiten de boten en panden en eventueel noodzakelijke pompen voor hun rekening.

De totale kosten voor het aansluiten van 55 boten en 55 panden zullen zo'n 1,3 miljoen euro bedragen. Eind dit jaar moeten alle panden aangesloten en de walvoorzieningen voor de woonboten klaar zijn.

Overigens vallen nog 31 woonschepen 'buiten de boot' omdat zij op water in beheer bij Rijkswaterstaat (Merwedekanaal) en Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (Vecht) liggen. Beide partijen doen (nog) niet mee met de regeling.