Gemeente Nijmegen

Waalbrugspeld voor leden Seniorenraad

Mevrouw L.J. Bluyssen-Visser (70), de heer A. Kalf (69) en de heer prof.dr. K.J.L. Boey (71) worden op woensdag 21 juni onderscheiden met de Zilveren Waalbrugspeld. Zij ontvangen deze gemeentelijke onderscheiding onder meer voor hun verdiensten voor de Seniorenraad Nijmegen.

Lies Bluyssen was van april 1994 tot 2002 lid van het bestuur van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) Nijmegen en in die periode ook lid/voorzitter van de werkgroep Zorg en Welzijn. Ook was zij vanaf die datum bestuurslid van KBO Zuid Gelderland. In 2000 nam ze zitting in de werkgroep die in 2002 de huidige KBO-regio Rijk van Nijmegen heeft opgericht.

Verder was ze betrokken bij het programma Wonen, Welzijn en Zorg voor ouderen in Nijmegen en omgeving, en nam ze deel aan het Platform Regiovisie Ouderenbeleid Nijmegen en omgeving. Vanaf 1995 tot heden is zij bestuurslid van de Thuiszorgorganisatie. Van 1996 tot 2003 had zij zitting in de Commissie Indicatiestelling Thuiszorg. Vervolgens was ze bij deze organisaties betrokken bij het opzetten van een cliëntenraad. Sinds 2001 is ze actief betrokken bij het Alzheimercafé. In 2003 was zij actief bij het opzetten van een cliëntenraad bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en tot op heden is zij lid van deze raad. Haar opleiding en ervaring als verpleegkundige zijn daarbij borg voor vakkundige adviezen.

Vanaf 2004 tot heden heeft ze zitting in de regionale werkgroep Interculturele contacten van de KBO en is betrokken bij de aansturing van het Ouderen Suriname project en de activiteiten op het terrein van de ontmoeting met andere culturen in Nijmegen.

Vanaf 1998 tot heden heeft zij namens KBO zitting in de Seniorenraad Nijmegen en is in deze adviesraad voorzitter van de werkgroep Zorg.

Nol Kalf is sinds 1998 tot op heden lid van het Algemeen Bestuur van KBO regio Rijk van Nijmegen en lid /voorzitter van de regiowerkgroep Wonen. In 2002 was hij betrokken bij de omvorming van KBO Nijmegen in

KBO regio Rijk van Nijmegen. Vanaf 2005 heeft hij zitting in de werkgroep Wonen van de Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland (SBOG).

Sinds 1998 is hij lid van de Raad van Commissarissen van de Woningcorporatie Woongenoot. Van 2003 tot heden is hij voorzitter van deze raad. Ook was hij jeugdleider van de Korfbalvereniging SOS Nijmegen, trainer van de Nijmeegse Korfbalvereniging Keizer Karel en korfbalscheidsrechter in de regio Oost. Daarnaast was hij tien jaar bestuurslid, waarvan negen jaar voorzitter, van de afdeling Nijmegen van de Nederlandse Toeristische Kampeer Club (NTKC).

Vanaf 1998 tot heden is hij als KBO-vertegenwoordiger lid van de Seniorenraad Nijmegen en is daarin voorzitter van de werkgroep Wonen.

Hij had in 2002 namens de Seniorenraad zitting in de gemeentelijke Plangroep Dobbelmanproject in Nijmegen. Hier heeft hij respect afgedwongen bij de projectontwikkelaars over de gedegen advisering bij de bouw van seniorenwoningen in deze multiculturele wijk.

Koen Boey is in 1968 gepromoveerd aan de Sorbonne in Parijs als doctor in de Geschiedenis van de Wijsbegeerte. Enkele jaren later promoveert hij aan het Institute Catholique in Parijs in de Thomistische Wijsbegeerte. In 1976 krijgt hij een benoeming aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) bij de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Van 1993 tot 1998 is hij decaan bij de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de KUN.

In 1999 gaat hij met pensioen en stort zich als emeritus met grote maatschappelijke betrokkenheid in het vrijwilligerswerk. Als voorzitter en acteur bij de Toneelgroep Vrolijke Senioren heeft hij vanaf 1995 tot op heden ouderen vermaakt met succesvolle optredens. Deze toneelgroep verzorgt gratis optredens voor ouderen in wijkcentra en verzorgingshuizen. Van 1997 tot 2003 is hij hoofdredacteur van de wijkkrant Hazannakamp in de Hazenkamp. Van 1997 tot 2006 was hij voorzitter van de KBO-afdeling H.Antonius en Anna.

Van 1997 tot 2001 heeft hij zitting in de werkgroep Educatie van de Samenwerkende Bonden voor Ouderen en legt daar de grondslag voor de opleiding tot vrijwillige ouderenadviseur. Ook hijzelf is vanaf 2003 gecertificeerd ouderenadviseur en tot 2004 betrokken bij het samenwerkingsoverleg met de beroeps-ouderenadviseurs van de Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen (SWON).

Van april 2000 tot april 2004 was hij voorzitter van de KBO-regio Rijk van Nijmegen en lid van het Algemeen Bestuur van KBO Gelderland.

Van 2000 tot heden is hij lid van de Emmaus-Parochieraad. Van 2000 tot 2002 was hij politiek actief voor De Groenen in Nijmegen. Vanaf 2003 heeft hij zitting in de KBO werkgroep Interculturele contacten met ondermeer het Ouderen Suriname project. Ook geeft hij in Nijmegen vanaf 2003 huiskamer-cursussen over het onderwerp Cultuurfilosofie en de ontmoeting met andere culturen en religies. Vanaf de oprichting in 2003 is hij lid van de gemeentelijke werkgroep Levensvragen, die uitmondt in het Centrum voor Ouderen en Levensvragen.

Thans is hij namens de ouderenbonden nog lid van de Adviesraad van dit Centrum. Van 2002 tot heden schrijft hij maandelijks in de Seniorenpagina van het weekblad De Brug. Sinds 2005 werkt hij ook nog als adviseur bij fiBON (Financieel beheer voor ouderen in Nijmegen).

Vanaf 2002 tot heden heeft hij zitting in de Seniorenraad Nijmegen en neemt in deze adviesraad deel aan meerdere werkgroepen. Vanaf 2002 tot heden neemt hij deel aan het Bestuurlijk Overleg Homo-lesbisch-ouderenbeleid.

Op woensdag 21 juni nemen mevrouw Bluyssen-Visser, de heer Kalf en de heer Boey afscheid van de Seniorenraad in Museum Het Valkhof te Nijmegen. Om 13.15 uur worden de Zilveren Waalbrugspelden ter gelegenheid van het afscheid uitgereikt door loco-burgemeester Paul Depla.