Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District oosterhout (21-06-06)

OOSTERHOUT NB, 21 juni 2006

Politie houdt man aan voor rijden onder invloed

WIJK EN AALBURG: In de nacht van dinsdag 20 juni op woensdag 21 juni heeft de politie in de Nijverheidstraat een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg aangehouden voor rijden onder invloed. Aanleiding van de controle was het feit dat deze beginnend bestuurder met een verhoogde snelheid over de openbare weg reed. De automobilist moest tijdens de controle ook een blaastest afleggen, waaruit bleek dat hij teveel gedronken had. Hij moest mee naar het bureau voor een ademanalyse, waaruit bleek dat zijn ademgehalte 150 ug/l was. De man kreeg een rijverbod opgelegd van een uur. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Arrestatie na mishandeling

OOSTERHOUT: De politie hield in de nacht van dinsdag 20 juni op woensdag 21 juni een 47-jarige man uit Oosterhout aan. Dat gebeurde rond 06.00 uur in zijn woning in de Reigerstraat. De man belde s nachts rond 04.40 uur aan bij de overbuurman. Nadat deze open deed sloeg de verdachte hem, zonder enige aanleiding, met zijn vuist in zijn gezicht. Ook heeft de man vermoedelijk een ruit van de voordeur van de overbuurman kapot geslagen en drie autobanden vernield. Tijdens het politieonderzoek bleek dat de man psychisch in de war was, waarna de politie een psychiater inschakelde. De verdachte is inmiddels opgenomen in een psychiatrische zorginstelling.

Drugs in Waalwijk en Kaatsheuvel

WAALWIJK: Politiemensen van het team Waalwijk stelden woensdag 21 juni een onderzoek in een woning in de Sem Dresdenstraat. Dit naar aanleiding van klachten van stankoverlast. Op de zolder troffen de agenten een in werking zijnde hennepkwekerij aan. In totaal stond er 102 planten. De hennepplanten, alsmede diverse groeiapparatuur is in beslag genomen en wordt vernietigd. In de woning hield de politie een 49-jarige vrouw aan. Zij bekende de eigenaresse van de wietplantage te zijn. Ook gaf ze toe dat er gerommeld was met de elektriciteitsmeter.

KAATSHEUVEL: Niet alleen een hennepkwekerij, maar ook al bewerkte hasj troffen agenten aan in een woning aan de Loonse Vaert. Op dit adres heeft de politie al eerder een hennepkwekerij geruimd. Ditmaal was het opnieuw raak. Naast een wietplantage bestaande uit 225 hennepplanten, zijn ook plakken hasj in beslag genomen. De plakken bestonden uit een bruine samengeperste substantie van een vast mengsel van hennephars en plantaardige elementen van hennep. De hasj had een totaal gewicht van 9.4 kilo. De elektrische installatie in de woning was zodanig bewerkt dat het stroomgebruik voor de hennepkwekerij niet geregistreerd werd. De politie arresteerde de 20-jarige bewoner, die tijdens het verhoor een bekentenis aflegde.

WAALWIJK: De politie trof op woensdag 21 juni in bedrijfspand aan de Vijzelweg een hennepkwekerij aan. De plantage bestond uit 84 planten. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Bij de actie is een 45-jarige Waalwijker opgepakt. Volgens een medewerker van Essent werd er gefraudeerd met de stroomafname.

Alle aangehouden verdachten kregen een zogenaamde AU-dagvaarding uitgereikt. De afkorting AU staat voor Aanhouden en Uitreiken. Dit houdt in dat de verdachte vóórdat hij door de politie in vrijheid gesteld wordt, namens Justitie meteen dagvaarding krijgt uitgereikt. Lik-op-stuk beleid dus. Op een dagvaarding staat de datum van de terechtzitting vermeld. Dit werkt een stuk efficiënter voor politie en Justitie. De verdachte hoeft namelijk niet meer op de hoogte worden gebracht van de rechtszaak. Mocht de verdachte niet op de terechtzitting komen opdagen, dan kan hij bij verstek worden veroordeeld. Hij/zij was immers op de hoogte van zijn strafzaak.

Winkeldief aangehouden

OOSTERHOUT: Dinsdagmiddag 20 juni rond 15.40 uur is is een supermarkt in de Zuiderstraat een 13-jarig meisje uit Oosterhout aangehouden voor winkeldiefstal. Het meisje stopte goederen in haar tas en wilde de winkel verlaten zonder te betalen. De eigenaar van de supermarkt hield het meisje hierop aan. Zij is overgedragen aan de politie en moest mee naar het politie bureau waar zij toegaf de diefstal toegaf. Ze kreeg een winkelverbod van een half jaar. Tevens is ze doorverwezen naar bureau HALT.

Jongens opgepakt voor venten zonder vergunning

WERKENDAM: Dinsdag 20 juni heeft de politie in de Laan van Welgelegen een 15-jarige jongen uit Rotterdam en een 16-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden voor het venten zonder vergunning. De jongens verkochten, onder valse voorwendselen, rozen aan de deur. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau waar ze een verklaring af hebben gelegd. Tevens zijn ze doorverwezen naar bureau HALT.

Einde berichtgeving.

Auteur: Jeroen Steenmeijer en Ilse Matthijsen