Time : 16:16:09
Date : 21 June 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Minister Van Mechelen keurt BPA's zonevreemde woningen te Schilde goed.

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
-----------------------------------

Minister Van Mechelen keurt BPA's zonevreemde woningen te Schilde goed.

De problematiek van de weekendhuisjes bestaat reeds 30 jaar. Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen heeft in uitvoering van de resolutie van 15 januari 2003 van het Vlaams Parlement, reeds verschillende initiatieven genomen om aan deze problematiek te verhelpen. Zo werd op 8 juli 2005 een stedenbouwkundige verordening goedgekeurd die in de juiste zone weekendverblijven tot 80m² grondoppervlakte (voorheen 60m²) en tot 240m³ volume toelaat. Daarnaast wordt in nauwe samenwerking met de gemeente- en provinciebesturen aan een planologische oplossing gewerkt voor weekendverblijven waar permanent gewoond wordt. Deze oplossing moet dan finaal opgenomen worden in een gemeentelijk Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) of een provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP).

De gemeenten Zemst en Brecht waren de eerste lokale besturen die hierop inspeelden. In hun navolging heeft ook de gemeente Schilde 3 BPA's opgemaakt om de problematiek van weekendhuisjes in verschillende gebieden op hun grondgebied op te lossen. Meerbepaald werden planologische initiatieven genomen om de gebieden het Kamp, de Putse Heide en het Kotsbos te herbestemmen van recreatiezone tot zone voor verblijfsrecreatie met beperkt woonrecht.

Met de goedkeurding van de 3 BPA's krijgen de bewoners van de betrokken weekendhuisjes definitief rechtszekerheid.


------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be