Optiebeloning daalt in populariteit

Mercer hr consulting

Transparantie beloningsbeleid blijft achter ondanks externe druk

Amstelveen, 21 juni 2006 - Het aantal Europese organisaties dat aandelenopties gebruikt om de CEO en andere bestuurders te belonen is in de afgelopen drie jaar duidelijk gedaald. Andere lange termijn beloningsvormen zijn in populariteit gestegen. Het gewicht van de gemiddelde optietoekenning als onderdeel van de totale lange termijn beloning is gedaald van 45% in 2004 naar 24% dit jaar. Dit blijkt uit het European Long Term Incentives Survey van Mercer Human Resource Consulting, onder 105 grote Europese organisaties. In 2004 kende 63% van de organisaties opties toe, in 2006 is dit percentage gedaald tot 41%.

Het gebruik van prestatiecriteria in de lange termijn beloning is in continentaal Europa minder dan in Engeland en Ierland. Engeland en Ierland kennen striktere regelgeving omtrent het openbaar maken van lange termijn beloning. Uit het onderzoek komt naar voren dat 94% van de Engelse en Ierse organisaties prestatiecriteria verwerken in hun lange termijn beloning en dat vrijwel alle (94%) deze criteria verbinden aan het onvoorwaardelijk worden van opties of aandelen. In de rest van Europa koppelt 85% van de organisaties prestatiecriteria aan ten minste één van hun lange termijn beloningsplannen, waarvan 62% van de organisaties de criteria koppelt aan het onvoorwaardelijk worden en 59% aan de toekenning van aandelen en opties.

Ondanks de groter wordende druk van aandeelhouders is slechts 43% van de onderzochte organisaties van plan om in het jaarverslag van 2006 meer openheid te geven over de bestuurdersbeloningen. Bij kleinere organisaties, met minder dan 1.000 werknemers, is dit percentage (67%) hoger. Van de organisaties die overgaan tot meer openheid, is meer transparantie over korte- en lange termijn beloning het meest populair, gevolgd door meer openheid in individuele beloningsdetails van bestuurders.

In Engeland en Ierland is het gebruik van aandelen die gekoppeld zijn aan prestatiecriteria gestegen van 70% drie jaar geleden, tot 84% in 2006. Het gewicht van de gemiddelde toekenning van deze aandelen als onderdeel van de totale lange termijn beloning is gestegen van 50% naar 70%. In de rest van Europa is het gebruik van dit soort aandelen relatief constant gebleven. De populariteit van restricted stock units met een uitkering in geld of aandelen na een bepaalde periode, en contante lange-termijn beloningsplannen zijn wel gestegen.

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal adviesbureau dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 15.000 werknemers in meer dan 190 steden en 40 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC). Website: www.mercerhr.nl.


Noot voor de redactie,